Torstai, 2.4.2020 
Pellervo
Kotimaa

Historiallinen lasku - Pielisen vedenpinta lähes metrin alempana kuin joulukuussa

  • Karjalainen
Pielisen vedenkorkeus laskee ennusteiden mukaan edelleen. Kuva Kolin jäätieltä. Pielisen vedenkorkeus laskee ennusteiden mukaan edelleen. Kuva Kolin jäätieltä.
Pielisen vedenpinta on laskenut voimakkaasti talven aikana. Järven vedenpinta on laskenut tammikuun alun ja 11.3. välisenä aikana 67 cm, ja joulukuun alusta laskua on kertynyt 94 cm. Ennusteiden mukaan Pielisen vedenkorkeus laskee huhtikuun alkuun mennessä tammikuun alusta 85 cm ja joulukuun alusta 112 cm.

Pielisen suuri vedenkorkeuden lasku talven aikana johtuu ensisijassa viime syksyn ja alkutalven erittäin korkeista vedenpinnoista sekä syksyn jälkeen tuntuvasti kylmenneestä säästä. Pitkän aikaa pakkasella pysytellyt sää on aiheuttanut valunnan ja siten myös Pieliseen tulevan virtaaman voimakkaan pienenemisen. Säännöstelemättömän Pielisen menovirtaama kuitenkin määräytyy suoraan järven vedenkorkeuden perusteella, joten vedenpinnan ollessa korkealla myös Pielisen menovirtaama on suuri. Järven vedenpinta laskee nopeasti, kun menovirtaama on suuri ja tulovirtaama pieni.

Pielisen vedenpinnan alentumista selittää osaltaan myös 30.1. aloitettu Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hakema poikkeusjuoksutus saimaannorpan pesinnän turvaamiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pielisen vedenkorkeus palautetaan kevään ja alkukesän kuluessa luonnonmukaiseen korkeuteensa, kun Pielisjoen virtaamaa vähennetään vastaavasti samalla vesimäärällä, joka lisäjuoksutettiin ajalla 30.1-20.3.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa