play

Uusi selvitys: Wanhan Jokelan korjaustarve yli sata prosenttia - kuvagalleria

Jokelan rakennuksen kunto osoittautui jopa oletettuakin huonommaksi. Rakennuksesta on löydetty myös sädesientä ja lattiasientä.

Jokelan rakennuksen kunto osoittautui jopa oletettuakin huonommaksi. Rakennuksesta on löydetty myös sädesientä ja lattiasientä. Kuva: Ritva Melentjeva

Karjalainen

Jokelan rakennuksen kunto on vielä aiempia arvioita huonompi, käy ilmi jyväskyläläisen Vahanen oy:n tekemästä ja Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön tilaamasta tutkimuksesta.

Tutkimukset tehtiin helmikuussa 2013 ja siltä kantilta, mitä rakennuksen peruskorjaaminen käyttökuntoon vaatisi.

Selvityksessä todetaan muun muassa, että perustukset tulisi osin paaluttaa uudelleen ja osin uusittava kokonaan teräsbetonirakenteisina. Tällä hetkellä osa perustuksista on tärinälle alttiilla raunioperustuksilla.

Sokkelit tulisi uusia kokonaan, ulkoseinän rappaukset ja verhouslevyt tulisi purkaa, kaikki alapohjat olisi uusittava ja desinfioitava, sillä niistä on löydetty lahosientä.

Lisäksi rakennuksesta on löydetty sädesientä ja lattiasientä.

Tämän lisäksi vaurioituneet hirsikerrat tulisi poistaa ja jäljelle jäävät hirret desinfioida. Säätiön kiinteistöpäällikkö arvioi, että hirret pitäisi poistaa alakerran ikkunoiden yläreunaan saakka.