play

Säteilytutkija: STUK kielsi kännykkätutkimuksen

Kuva: Jouni Turunen

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

15 vuotta matkapuhelinten vaikutuksia selvittänyt Säteilyturvakeskuksen (STUK) tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski väittää, että STUK on tietoisesti rajoittanut hänen tutkimustyötään.

- Viime vuonna minua kiellettiin hakemasta rahoitusta kännykkäsäteilyn vaikutuksia koskevaan jatkotutkimukseen. Jos yritän edes keskustella aiheesta, minulle sanotaan, että toimin vastoin talon ohjeita.

STUKin tutkimusjohtajan Tarja K. Ikäheimosen mukaan hakukielto johtui siitä, että STUK oli jo tekemässä toista, Leszczynskin hankkeen kanssa kilpailevaa hankehakemusta. Leszczynskin mielestä syyt ovat toiset.

- STUKin virallinen linja on, ettei kännykkäsäteilyn haittoja tai sähköherkkyyksiä tutkita, koska niitä ei ole olemassa.

STUK lopetti kännykkäsäteilyn biologisten vaikutusten tutkimuksen viime kesänä. Ikäheimosen mukaan perustutkimus kuuluu yliopistoille, ei valvontaviranomaisille.

Leszczynski on todennut kännykkäsäteilyn muuttavan proteiinien ja valkuaisaineiden määriä sekä aiheuttavan soluissa stressireaktioita.