Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Kotimaa

Onnettomuustutkintakeskus päättää alkuviikolla, aloitetaanko Gracen karilleajosta onnettomuustutkinta

  • STT
Ennen kuin päätös tehdään, Onnettomuustutkintakeskus kerää tietoja muun muassa sääoloista, aluksen ohjailusta ja siitä, viittaako mikään mahdolliseen tekniseen vikaan. LEHTIKUVA / Niclas Nordlund Ennen kuin päätös tehdään, Onnettomuustutkintakeskus kerää tietoja muun muassa sääoloista, aluksen ohjailusta ja siitä, viittaako mikään mahdolliseen tekniseen vikaan. LEHTIKUVA / Niclas Nordlund
Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan ensi viikolla selviää, aloitetaanko Viking Linen matkustaja-autolautta Viking Gracen karilleajosta onnettomuustutkinta.

–  Eilen kun saatiin tieto siitä, että tällainen iso ruotsinlaiva on saanut pohjakosketuksen, niin oli heti selvää, että tapahtumaa lähdetään selvittelemään alustavalla tutkinnalla, Nurmi sanoi STT:lle.

–  Alustava tutkinta on meidän lainmukainen termimme. Se tarkoittaa sitä, että tartumme onnettomuuteen sen selvittämiseksi, onko tämä tutkittava tapaus vai ei, Nurmi jatkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka heti haverin jälkeen oli selvää, ettei kyseessä ole kansainvälisten säädösten tarkoittama vakava merionnettomuus, voi Onnettomuustutkintakeskus silti aloittaa tutkinnan.

–  Meillä on toimivalta ottaa tutkittavaksi myös muita onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Silloin keskeinen arvioitava tekijä on se, onko tästä saatavilla sellaisia turvallisuushyötyjä, jotka auttavat merenkulun ja yleisen turvallisuuden kehittämisessä.

Ennen kuin päätös tehdään, Onnettomuustutkintakeskus kerää tietoja muun muassa sääoloista, aluksen ohjailusta ja siitä, viittaako mikään mahdolliseen tekniseen vikaan.

–  Tähän menee yleensä muutamia päiviä. Tuossa alkuviikolla, ehkä keskiviikkoon mennessä, ratkaisu on tehty, Nurmi uskoo.

Vaikka kyseessä on jo toinen onnettomuus merellä lyhyen ajan sisällä, Nurmi ei usko laivamatkustamisen muuttuneen turvattomaksi.

–  Tämä tietysti herättää huolta ja pelkoa matkustajissa, mutta ei ole mitään sellaista ilmiötä näköpiirissä, että merenkulku olisi muuttunut vaarallisemmaksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi