Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Kotimaa

Jo 90 joukkoaltistumista viikossa Hus-alueella, ja vain 40 prosenttia tartuntalähteistä tiedetään - "Ihmisillä on aivan liikaa sosiaalisia kontakteja", sanoo jäljitystä johtava lääkäri

  • Mikko Välimaa / Uutissuomalainen
  • Heikki Saukkomaa
Autoilija antoi näytteen koronavirustestiä vasten Terveystalon drive-in-näytteenottopisteessä Espoon Otaniemessä. Autoilija antoi näytteen koronavirustestiä vasten Terveystalon drive-in-näytteenottopisteessä Espoon Otaniemessä.

Nopeasti kasvanut koronavirustartuntojen määrä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) voi merkitä sitä, että koronan rajoitustoimia pitää harkita tiukennettavaksi jo alkavalla viikolla.

Koronajäljitystä Husissa johtava apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoi sunnuntaina, että tartuntamäärät kasvavat Hus-alueella nyt voimakkaasti.

Sunnuntai-iltapäivään mennessä uusia tartuntoja oli Husissa kirjattu noin 1 500 viikon aikana. Edellisviikon lukema oli 1 006 ja sitä edeltävän viikon 848.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Huolestuttavaa on, että uusia tartuntoja on raportoitu kasvava määrä myös viikonloppuna. Aiemmin viikonloppujen tartuntamäärät ovat olleet alhaisempia.

Myös joukkoaltistumiset, joissa vähintään 10 ihmistä altistuu koronalle, ovat lisääntyneet. Nyt joukkoaltistumisia on jo 90 viikossa, kun lokakuun puolivälissä niitä oli 30-40 viikossa.

- Ihmisillä on siis edelleen näin vakavassa epidemiatilanteessa aivan liikaa sosiaalisia kontakteja.

Altistumisten lisääntyminen koettelee jäljitystä, sillä jäljittäjien pitää kontaktoida viikoittain 7 000-8 000 altistunutta. Se vaatii runsaasti työvoimaa.

- Joukkoaltistumisia on tapahtunut etenkin päiväkodeissa, peruskouluissa ja lukioissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa, ja myös yksityistilaisuuksissa ja harrastuksissa, Ruotsalainen kertoo.

Suurin osa tartuntojen lähteestä jää epäselväksi.

- Varmasti tai todennäköisesti tartunnan lähde oli viime viikon luvuissa tiedossa vain 40 prosentissa tapauksista. Se tarkoittaa, että virus leviää väestössä, ja tarve maskien käytölle ja sosiaalisista kontakteista pidättäytymiselle on suuri.

Niissä tapauksissa, joissa tartunnan lähde on ollut tiedossa, korostuvat perheenjäseniltä ja lähipiiriltä saadut tartunnat. Virus on levinnyt myös työpaikoilla, yksityistilaisuuksissa sekä harrastuksissa.

Pääkaupunkiseudulla otetaan maanantaina käyttöön entistä tiukempi maskisuositus sekä uudet yleisötilaisuuksia ja harrastustoimintaa koskevat rajoitukset. Ruotsalaisen mukaan koronatilanne on kuitenkin jo muuttunut pahemmaksi siitä, kun päätökset rajoituksista tehtiin. Huolia lisää sekin, että positiivisten testitulosten osuus on kasvanut.

- Rajoitustoimissa on haasteellista se, että niitä pitää tehdä etupainotteisesti, mutta tieto laahaa jonkin verran perässä. Näkisin, että kovempia rajoitustoimia joudutaan harkitsemaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi