Sunnuntai, 24.1.2021 
Senja
Kotimaa

Euroopan parlamentti hyväksyi kuluttajansuojaa lujittavan ryhmäkanne-esityksen

  • STT
Uusi direktiivi mahdollistaa kuluttajien ryhmäkanteet EU:ssa. LEHTIKUVA/AFP Uusi direktiivi mahdollistaa kuluttajien ryhmäkanteet EU:ssa. LEHTIKUVA/AFP
Euroopan parlamentti on hyväksynyt direktiivin, joka mahdollistaa kuluttajien ryhmäkanteet EU:ssa. Kuluttajien ryhmäkanteita voidaan nostaa yksittäisessä jäsenvaltiossa, mutta niillä voidaan ratkaista myös rajat ylittäviä riita-asioita.

Ryhmäkanne voidaan nostaa elinkeinonharjoittajaa vastaan, jos sen uskotaan rikkoneen EU-lakeja. Mahdollisuudet ryhmäkanteen nostamiselle ovat aiemmin vaihdelleet jäsenmaissa. Jokaisen jäsenmaan on direktiivin myötä otettava käyttöön menettely, jonka avulla esimerkiksi kuluttajajärjestöt voivat nostaa kanteita.

Direktiivillä pyritään parantamaan kuluttajansuojaa EU:n sisämarkkinoilla. Parannuksia haettiin vastauksena tapauksiin, joissa monikansalliset yritykset ovat loukanneet kuluttajien oikeuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lainvalmistelun yhteydessä on esimerkiksi viitattu vuonna 2015 paljastuneeseen Volkswagen-konsernin päästöhuijausskandaaliin. Konserni myi maailmanlaajuisesti noin 11 miljoonaa dieselautoa, joiden päästötulokset olivat peukaloituja.

Päästöhuijausskandaalissa yksittäiset ihmiset ovat riidelleet Volkswagenin kanssa oikeudessa esimerkiksi siitä, onko heillä ollut oikeus palauttaa manipuloitu auto ja saada siitä täysimittainen rahallinen hyvitys.

Perusteettomia oikeudenkäyntejä uudessa EU-laissa pyritään ehkäisemään sillä, että oikeudenkäynnin hävinnyt osapuoli joutuu maksamaan voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut.

Jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi