play

Sopivaa kotia ei löytynyt - "Äkkiäkös tässä talo rakennetaan" - kuvagalleria

Aira Santasta epäilytti, miten alan ammattilaiset suhtautuvat naisrakennuttajaan. Nopeasti kävi ilmi, että hyvin, ja monet asiat, kuten sähköliittymä tontille, järjestyivät uskomattoman supsikkaasti.

Aira Santasta epäilytti, miten alan ammattilaiset suhtautuvat naisrakennuttajaan. Nopeasti kävi ilmi, että hyvin, ja monet asiat, kuten sähköliittymä tontille, järjestyivät uskomattoman supsikkaasti. Kuva: Jouni Turunen

Karjalainen

Reilu kymmenen vuotta sitten Aira Santasen elämä muuttui: tuli avioero, ja omakotitalo Joensuun keskustan tuntumassa meni kaupaksi kahdessa päivässä. Uutta, sopivaa kotia sen sijaan ei löytynyt.

- Menin taas yhtä katsomaan, ja mukana oli veljeni. Se oli kamala. Pihalla veljeni sanoi, että äkkiäkös tässä talo rakennetaan, 68-vuotias Aira Santanen muistelee.

Parin päivän päästä samainen veli soitti ja kysyi hänen henkilötunnuksensa loppuosaa; hän oli ostamassa siskolleen tonttia.

- Kysyin, onko se hyvä, ja hän sanoi on. Se oli tämä tontti. Osta sitten, sanoin. Hän totesi, että nyt pannaan toimeksi.

Siitä alkoivat palaset loksahdella kohdilleen.

Nyt, kymmenen vuoden asumisen jälkeen Aira Santanen on tyytyväinen Niittylahdessa sijaitsevaan kotiinsa ja pihapiiriinsä, jonne veljien avustuksella on noussut autokatos-varasto ja lahjana terassi.

- Tässä on ihana elää ja asua. Olen kuusten keskellä, naapureita ei näy, vaikka niitä onkin melko lähellä.

Kaupungin uusi asutusalue tulee viiden vuoden päästä ihan tähän lähelle. Töihin Joensuuhun  ajaa vartissa, yhä kaksi päivää viikossa myyjänä työskentelevä Santanen kertoo.