Keskiviikko, 20.1.2021 
Sebastian
Kotimaa

Kolumni: Trumpin populismin haaksirikko hiertää perussuomalaisia

  • Pasi Koivumaa

Oletetaan, että seuraavienkaan eduskuntavaalien jälkeen muut puolueet eivät kelpuuta perussuomalaisia hallitukseen ja että puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho tästä vihastuneena yllyttää kannattajansa marssimaan eduskuntatalolle ja tekemään kansanedustajille selväksi, että hänestä se pääministeri tehdään ja hallituksesta PS-johtoinen, vaikka väkisin.

Kuvitellaan, että pääosin hirvensarviin, susiturkkeihin, viikinkivaatteisiin ja mitä ihmeellisempiin cosplay-vetimiin mutta myös kommandovarusteisiin sonnustautunut joukko todellakin marssii eduskuntatalolle ja panee enemmän kuin hulinaksi.

Edellinen on absurdia kuvitelmaa, onneksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perussuomalaisuus ei ole trumpismia, ja kotoiset perussuomalaisemme ovat kaukana siitä, mitä tapahtui viime viikolla Yhdysvalloissa. He ovat myös selkeästi tuominneet poliittisen väkivallan.

Samalla kuitenkin perussuomalaisille on ollut kovin vaikeaa antaa yhtenäisenä joukkona ja kakistelematta huutia Donald Trumpille tämän lopullisesta haaksirikosta. Vähän on pitänyt osan heistä kiemurrella, edes hieman epäillä vaalien rehellisyyttä sekä pikkaisen puolustella Trumpin politiikkaa ja tuomita tämän Twitter-tilin jäädyttäminen vasemmistolaiseksi sensuuriksi.

Kivulloista on populistin tunnustaa, että tämä mahtipopulisti todellakin meni aivan liian pitkälle ja että olisi itse ollut ääntä korottaessaan väärässä.

Tämä on pitkästä aikaa ensimmäinen vähän vaikea paikka perussuomalaisille ja mahdollisuus muille puolueille, koska nyt on konkreettisesti nähty, mihin kova populismi voi viedä ja kuinka vaarallisen lyhyt matka kovista sanoista on tekoihin.

Tämä on uusi mahdollisuus, johon kokoomus yrittää tarttua.

Kokoomus selvästi yrittää tarttua tähän mahdollisuuteen, eli se koettaa yrittää vielä entisin omin eikä ainakaan vielä perussuomalaisten eväin.

Kokoomus tuli viime viikonvaihteen puheenjohtajapäiviltään ulos selvästi puheenjohtajansa Petteri Orpon taakse ryhmittyen sekä sellaisella viestillä, että kokoomus haluaa toimia maltillisesti ja rakentavasti. Puolueen äänenkannattajan Verkkouutisten mainoskampanja (Karjalaisen etusivu tiistaina) edustaa tätä samaa viestiä sivistyspuolueesta.

Orpo totesi puolueessaan tehdyn sen johtopäätöksen, että "jos oppositiopolitiikassa keskittyy liikaa hallituksen kritisoimiseen, se ei kokoomuksen kannatusta nosta".

Myös perussuomalaisia vastaan kokoomus koettaa nyt käydä koettua vähemmän haastavasti ja enemmän omalla agendallaan keskittyen korostamaan oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Kun Orpon johdolla kokoomus on nyt vielä päättänyt tätä koettaa, on kuntavaalit ratkaiseva vedenjakaja paitsi Orpolle puheenjohtajana myös koko hänen puolueelleen: pysyäkö omalla uralla vai antautuako ja hypätäkö Itävallan veljespuolueen malliin populismin kelkkaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi