Keskiviikko, 20.1.2021 
Sebastian
Kotimaa

Pakkanen paukkui yöllä ympäri maata – hyytävin lukema Muonion miinus 38,5 astetta

  • STT
Pakkasvaroitukset ovat voimassa lähes koko maassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Pakkasvaroitukset ovat voimassa lähes koko maassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Ankarat pakkaset ovat saapuneet Suomeen alkuviikon pyryn päätyttyä ja sään poutaannuttua.

Torstain vastaisena yönä oli kylmintä Lapin Muoniossa, missä mitattiin 38,5 pakkasastetta. Ilmatieteen laitokselta kerrottiin, että Etelä- ja Keski-Suomessa kireimmät pakkaset paukkuvat perjantaiaamuna.

Pakkasvaroitus on annettu lähes koko maahan Varsinais-Suomesta ja Etelä-Karjalasta pohjoiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuluneena yönä pakkanen oli kovinta Keski- ja Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla.

–  Pakkanen voi torstaina vielä kiristyä, sillä korkeapaine on nyt vahvistumassa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso STT:lle.

Hänen mukaansa keskisen Suomen kylmimmät lämpötilat ovat tänään ja huomenna noin 30 pakkasasteessa, kun taas maan eteläosissa pakkasta voi olla 20–25 astetta.

Ajokeli ei enää kehno

Alkuviikon Toini-pyry huononsi ajokelejä, mutta tänään torstaina ajokelivaroituksia ei ole enää voimassa missään päin Suomea.

–  Silti maanteillä voi olla tänäänkin paikoin liukasta, Laakso varoitti.

Vaikka osa talvista on 2000-luvulla ollut Suomessa leutoja, eivät yksittäiset kovat pakkaset ole koko talven mitassa Suomessa harvinaisia, arvioidaan Forecasta.

–  Useampina talvina on pakkasta ollut enimmillään yli 35 astetta. Myös 40 pakkasasteen raja on 2000-luvulla ylitetty Suomessa useina vuosina, kertoi Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala.

Ilmatieteen laitoksen ilmastopäivystyksestä todettiin, että 45 pakkasasteen raja rikottiin Suomessa viimeksi vuonna 1999.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi