Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Kotimaa

Katkerokala ja nokkasärki saapuivat Suomeen

  • STT
Katkerokalan erikoispiirre on munien asettaminen kehittymään simpukoiden sisään. LEHTIKUVA / Handout / Luke / Lauri Urho Katkerokalan erikoispiirre on munien asettaminen kehittymään simpukoiden sisään. LEHTIKUVA / Handout / Luke / Lauri Urho
Suomessa on havaittu tutkimuksessa kaksi maassamme uutta kalalajia. Tulokkaat ovat katkerokala ja nokkasärki, ilmoittaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Kumpikin kalalaji on Suomessa kaukana kotiseuduiltaan. Keski-Euroopan joet ovat vaelluksistaan tunnettujen nokkasärkiparvien elinalueita. Katkerokalaa puolestaan on levitetty esiintymisalueeltaan Mustameren pohjoispuolelta pitkän ajan kuluessa länteen ja pohjoiseen.

Luke korostaa, että luonnossa vieraslajit ovat kasvava riski uhanalaisille lajeille. Uuden eläinlajin tuonti ja päästäminen luontoon on riski myös luonnon monimuotoisuudelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Vieraiden kalalajien tuonti ja istuttaminen ilman valvontaa on kuin pelaisi venäläistä rulettia Suomen luonnolla, varoittaa uudet kaksi kalalajia löytänyt erikoistutkija Lauri Urho Luonnonvarakeskuksesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi