Perjantai, 5.3.2021 
Leila, Laila
Kotimaa

Yön uutiskooste: Venäjän ulkoministeriö kommentoi Navalnyin kiinniottoa, lehtietojen mukaan Trumpin lähipiiri rahasti presidentin armahduksilla

  • STT
  • Kirill Kudryavtsev
Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi otettiin kiinni eilisiltana hänen saapuessaan Moskovaan suuren kansainvälisen mediahuomion saattelemana. Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi otettiin kiinni eilisiltana hänen saapuessaan Moskovaan suuren kansainvälisen mediahuomion saattelemana.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja puolustaa AstraZenecan odotettua rokotetta, vaikka sen teho jäisi edeltäjistään

Suomalaisten ei kannata olla pettyneitä tai huolissaan, vaikka lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokote ei olisi aivan yhtä tehokas kuin tähän asti käytössä olevat rokotteet, sanoo rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Rämetin mukaan rokote olisi edelleen hyvin toimiva ainakin perusterveille kansalaisille. Sen ottaminen keskimäärin lieventää viruksen aiheuttamaa tautia, vaikkei siltä kokonaan säästäisikään.

EU:ssa myyntilupaa odottava rokote antaa julkisuuteen kerrottujen tietojen perusteella 70-prosenttisen suojan koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Myyntiluvan jo saaneilla Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteilla teho on noussut yli 90 prosentin.

Vääriä vankeja pääsi vapaaksi toisten henkilötiedoilla - vankiloille tulossa valtakunnallinen ohje vankien vapauttamisesta

Vankilat ovat saamassa valtakunnallisen ohjeen vankien vapauttamisesta, Rikosseuraamuslaitos Rise kertoo.

Viimeisen puolen vuoden aikana on paljastunut kaksi tapausta, joissa väärä vanki on päästetty vapaaksi. Kummallakin kerralla vanki huijasi vartijoita käyttämällä toisen, vapautetuksi tarkoitetun vangin henkilötietoja.

Ensimmäinen tapaus sattui heinäkuussa Akaassa Pirkanmaalla sijaitsevassa Kylmäkosken vankilassa ja toinen marraskuussa Vantaan vankilassa. Molemmat vankikarkurit saatiin myöhemmin kiinni.

Urheilukauppojen hyllyille tuli tyhjää, kun lumi tuli etelään

Talviurheiluvälineitä myydään nyt moninkertaisesti enemmän kuin viime talvena, kerrotaan Muoti- ja urheilukauppa ry:stä. Monissa urheilukaupoissa suosituimmat talviurheilutuotteet ovat olleet loppuunmyytyjä.

Syynä on eteläisenkin Suomen saavuttaneet lumikelit.

Nykyään suomalaiset ostavat uusia ulkoliikuntavälineitä yleensä vasta silloin, kun sataa kunnolla lunta.

Urheilukaupan talvimyyntitilastot ovat suoraan yhteydessä talven keleihin. Jos Etelä-Suomessa ei ole lunta tai talvi jää vähälumiseksi, se näkyy koko Suomen myynnissä, vaikka lumisilla alueilla pohjoisemmassa välineitä ostettaisiin normaaliin tapaan.

Valitut Palat valitsi Vuoden eurooppalaiseksi suomalaisen ilmastoasiantuntijan

Valitut Palat -lehti on nimennyt Vuoden 2021 eurooppalaiseksi suomalaisen ilmastoasiantuntijan Petteri Taalaksen. 59-vuotias Taalas työskentelee Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteerinä Sveitsin Genevessä. WMO isännöi muun muassa hallitustenvälistä ilmastonmuutospaneelia IPCC:tä.

Raati perustelee valintaansa sillä, että Taalas on merkittävästi edistänyt faktapohjaisen ilmastotietoisuuden leviämistä niin suuren yleisön kuin poliittisten päättäjien keskuudessa. Tämän raati katsoo tukeneen konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Taalaksen kirja Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin julkaistiin tässä kuussa.

Venäjän ulkoministeriö kommentoi Navalnyin kiinniottoa: Ulkovaltojen tulisi olla sekaantumatta itsenäisten valtioiden oikeusasioihin

Venäjän ulkoministeriö on julkaissut lausunnon, jossa se puolustaa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinniottoa.

Ulkoministeriön mukaan Navalnyi on rikkonut ehdonalaisensa ehtoja useasti.

Ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova myös totesi, että "ulkomaalaisten julkisten hahmojen" tulisi kunnioittaa kansainvälistä oikeutta ja olla puuttumatta itsenäisten valtioiden sisäisiin oikeusasioihin. Tällä hän viittasi monien länsimaiden vaatimuksiin vapauttaa Navalnyi.

Navalnyi saapui eilen Saksasta Moskovaan suuren kansainvälisen mediahuomion saattelemana. Hänet otettiin kiinni lentokentällä epäiltynä muun muassa ehdonalaisensa ehtojen rikkomisesta.

BBC: Navalnyin olinpaikka selvillä - vankilassa lähellä Moskovaa

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita pidetään Venäjän sisäministeriön poliisiosaston vankilassa Himkissä Moskovan lähettyvillä, kertoo venäjänkielinen BBC Twitterissä.

BBC perustaa tietonsa Navalnyin asianajajan lausuntoon. Asianajaja Olga Mihailovan mukaan häneltä on evätty tapaaminen Navalnyin kanssa yöaikaan vedoten.

Myös Navalnyin edustaja Kira Jarmysh kertoi aiemmin, että Navalnyi ei ole saanut yhteyttä asianajajansa.

Navalnyi otettiin kiinni eilisiltana hänen saapuessaan Moskovaan suuren kansainvälisen mediahuomion saattelemana. Venäjän viranomaisten mukaan Navalnyi pysyy kiinniotettuna odottamassa oikeuden istuntoa.

Washingtonin johtava oikeusviranomainen väläyttää Trumpille syytettä Capitolin mellakoista

Yhdysvalloissa pääkaupunki Washingtonin korkein oikeusviranomainen pitää mahdollisena, että presidentti Donald Trump joutuu kaupungissa syytteeseen loppiaisen mellakoista. Washingtonin alueen oikeusministerin Karl Racine kertoo asiasta uutiskanava MSNBC:n haastatteluvideolla, josta on uutisoinut muun muassa uutiskanava CNN.

Racinen mukaan kaupungin syyttäjien on mahdollista syyttää Trumpia rikkomuksesta, josta voi saada maksimissaan kuuden kuukauden vankilatuomion. Pääkaupungissa on laitonta lietsoa tai houkutella ihmisiä väkivaltaisiin tekoihin.

Viisi ihmistä kuoli, kun Trumpin kannattajat valtasivat kongressirakennuksen loppiaisena kesken istunnon. Trumpin on katsottu yllyttäneen kannattajiaan sanomisillaan.

New York Times: Trumpin lähipiiri rahasti presidentin armahduksilla

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpia lähellä olevat ihmiset ovat rahastaneet kymmeniä tuhansia dollareita presidentillistä armahdusta toivovilta, New York Times -lehti kertoi sunnuntaina.

Lehti kuvailee ilmiötä tuottoisaksi armahduskaupaksi. New York Times on kerännyt juttuaan varten tietoja yli 30 lobbaajalta tai asianajajalta. Lehden mukaan armahduksilla rahastivat muun muassa eräs presidentin aiempi lakimies, entinen liittovaltion syyttäjä sekä Trumpin aiempi kampanja-avustaja.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole laitonta maksaa presidenttiä lähellä olevalle taholle armahduksen edistämisestä. Siitä ei lehden mukaan ole viitteitä, että rahaa olisi tarjottu presidentille itselleen.

Kiinan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia - kasvu hitainta vuosikymmeniin

Kiinassa maan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,3 prosentin verran, kertovat maan viralliset tilastot.

Kasvu oli hitainta sitten 1970-luvun, jolloin Kiina toteutti useita talousuudistuksia.

Kiinan tilastokeskuksen mukaan koronaviruspandemialla oli suuri vaikutus maan talouteen. Kiinan on arvioitu kuitenkin olevan harvoja maita, joka selvisi koronaviruspandemiasta kasvavan talouden maana.

Kiinan Wuhania on pidetty koronaviruspandemian alkupisteenä. Pandemia käynnistyi reilu vuosi sitten. (Lähde: AFP)

Chicago haki vierasvoiton Dallasista - Lauri Markkanen Bullsin paras pistemies

NBA-koripallosarjassa Chicago Bulls voitti Dallas Mavericksin vierasottelussa pistein 117–101. Voitto kelpasi Chicagolle, sillä se oli hävinnyt neljä edellistä otteluaan.

Chicagon paras pistemies oli joukkueen suomalaispelaaja Lauri Markkanen, joka heitti 29 pistettä. Markkanen kahmi lisäksi kymmenen levypalloa ja antoi kolme koriin johtanutta syöttöä. Suomalainen kellotti peliajakseen lähes 33 minuuttia, mikä oli eniten Chicagon joukkueesta.

Bullsin kausi jatkuu seuraavaksi ottelulla Houstonia vastaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi