Tiistai, 9.3.2021 
Auvo
Kotimaa

Eduskunta linjasi, että turvakameran tallenne Sipilän tönäisystä on julkista tietoa

  • STT
Eduskunnan turvakameran videotallenne kansanedustaja, ex-pääministeri Juha Sipilään (kesk.) kohdistuneesta hyökkäyksestä on julkista tietoa. Näin kertoo eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola STT:lle. Asiasta on linjannut eduskunnan tietosuojasta vastaava virkamies.

MTV:n uutiset julkaisi perjantaina videomateriaalia hyökkäyksestä. Savola ei ota kantaa, miten hyökkäystä koskeva videomateriaali on päätynyt MTV:lle. Hän ei myöskään osaa arvioida, onko MTV:n julkaisema videomateriaali peräisin eduskunnan turvakameroista.

–  En pysty sanomaan sataprosenttisen varmaksi, että olisi samasta tavarasta kyse. Ne ovat samasta nurkasta maailmaa, mutta eri näköistä, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eduskunnan ohjeita on täsmennetty vastaavien tapauksien varalle.

MTV:n julkaisemasta videomateriaalista näkyy, miten epäilty lähtee sananvaihdon jälkeen seuraamaan Sipilää ja tönäisee tätä takaapäin. Välikohtaus tapahtui suojatiellä lähellä eduskuntaa 7. tammikuuta. Poliisi tutkii tapahtumia epäiltynä pahoinpitelynä.

Savola: Tallenteiden julkaiseminen ei vaaranna turvallisuutta

Iltalehti oli Savolan mukaan pyytänyt perjantaina saada tutustua eduskunnan turvakameroiden tallenteisiin.

–  Tietosuojavastaavan lausunnon mukaan meillä on velvollisuus ne esittää, sillä ne sinänsä siinä muodossa eivät vaaranna meidän turvallisuusjärjestelmän sisältöä tai toimivuutta tai siitä ei käy ilmi yksityiskohtia, jotka vaarantaisivat järjestelmän ylläpitoa ja toimivuutta.

Savolan mukaan eduskunnan turvallisuusjärjestelmä on lähtökohtaisesti salassa pidettävä. Julkisuuslain mukaan kuitenkin kaikki se tieto, mikä ei erikseen ole määrätty salassa pidettäväksi, on julkista.

Videoiden julkistamisen puolesta puhui se, että kansalaisilla on mahdollisuus nähdä, mitä on tapahtunut.

–  Edustajan kimppuun on hyökätty, mikä on tuomittavaa menettelyä, Savola sanoo.

Myös STT on pyytänyt videotallenteet nähtäväksi.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90