Maanantai, 1.3.2021 
Alpo, Alpi, Alvi
Kotimaa

Kolumni: Kun suorittaja lähipolut ja hetkellisen rauhan liikkumiseensa löysi

  • Jyrki Utriainen

Olen suorittaja. Suorittaja, jonka sisällä asuu pieni taiteilijasielu.

Jo aamutoimeni ovat lähes loppuun saakka hiottu suoritus. Ainahan voi parantaa!

Suoritan kaurapuuron, kahvin ja aamun mediahetken.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suoritus jatkuu kellontarkalla työmatkalla Liperistä Joensuuhun, mikäli en ole etätöissä.

Saan aikaan suorituksen mistä tahansa, mikä on mitattavissa, kehitettävissä, hiottavissa.

Jos jokin prosessi ei toimi ennakoidusti, asiat eivät etene, remontti jää vaiheeseen - suorittaja on epäonnistunut, ja se syö miestä rotan lailla. Miten siinä nyt näin kävi?

Olen aina harrastanut liikuntaa edes jonkin verran, mutta iso herätys oli vuonna 2007, kun täytin 40: paino nousee, selkää kolottaa, eikä kännykkää kärsi hartiavaivojen takia pitää pitkään korvalla saman käden varassa.

Jotakin piti tehdä.

Päädyimme silloin pyörittämällämme paikallistelevisiolla K5:llä yhteistyöhön Pohjois-Karjalan kansanterveydenkeskuksen kanssa. Vesa Korpelaisen ja kumppaneiden kanssa kasattiin ryhmä, jota kannustettiin elämäntapamuutoksiin.

Keksinkin silloin, että josko lähtisin itsekin siihen ensimmäiseen ryhmään mukaan.

Se oli suorittajan taivas. Ensin mitattiin ihan kaikki: vyötärön ympärykset, painot, pituudet, veriarvot. Pidettiin ruokapäiväkirjaa ja laskettiin kalorit.

Sitten tehtiin liikuntaohjelmat ja ruokavaliot. Pistettiin askelmittarit taskunpieleen. Vajaa kolme kuukautta sitten tätä menoa.

Ja kas: paino tippui kymmenen kiloa, vyötärön mitta suli vajaan 10 senttiä! Askeleita niin pirusti!

Oiva suoritus!

Siitä lähtien olenkin sitten mitannut ja suorittanut, ja puhun nyt liikunnasta. Piti hakea omia ja sittemmin puutteelliseksi osoittautuneita fyysisiä rajojaan.

Viime vuonna sain sykemittarin eli urheilukellon lahjaksi - entisen, vanhemman mallin tilalle. Sykemittarista on ollut kiistatta hyötyä, mutta on se ranneke välillä oikea pikku paskiainen, kun asia sanotaan niin kuin se on.

Tämä uusi malli on etenkin välillä ärsyttävä: päivän prosentit eivät kerry.

Ei vaikka kuinka lähden kävelemään. Illalla on kasassa 87 prosenttia, ja suorittajan mieli maassa. Vaimollakin kertyy enemmän!

Kaipaan sitä vanhaa ranneketta. Siinä oli paremmat rosentit. Isommat.

Tämän uuden kanssa suorittajalla loppuu välillä jo usko. Vaikka onhan sitä joskus tullut käveltyä pihassa vielä ympyrää, että tulee jokin kilometrimäärä kävelylenkillä täyteen. Tasaluku.

Myönnettäköön, että on menty naama irvessä, sykkeet tapissa, tehty vielä yksi toisto, kun kipuraja on ylitetty ja ohitettu. Milloin on hajonnut polvi, milloin selkä, milloin mieli. Milloin on teipattu ranne, tuettu kyynärpää, sidottu olka. Tehty kaikki virheet, jotka liikunnan harrastaja voi tehdä.

Mutta kun korona on pakottanut olemaan enempi kotosalla eikä kovempia ryhmäliikuntakokoontumisiakaan ole välillä ollut, lie siitä ollut jotain hyvääkin suorittajalle. On pitänyt etsiä uusia lajeja ja uudenlaista liikuntaa. Toki siihen on johtanut myös tuo pakonomainen tarve vetää täysillä, vaikka vene niin sanotusti vuotaa.

Repimisen ja raastamisen sijaan on tullut käveltyä, tehtyä metsä- ja pihatöitä, ja ihan viimeisenä tulin laittaneeksi hiljattain lumikengät jalkaani.

Kun lumikengillä lähtee ihan toiseen suuntaan kuin tavallisesti, vanhat maisemat ovatkin ihan tuoreita. Tältäkö se meidän talo näyttää naapurin pellolta? Onpas tuossa hauska, käkkyrä mänty.

Tuoreita polkuja, rauhoittavaa menoa. Tätä pitäisi tehdä elämässä ja työelämässä useammin: katsoa asioita toiselta ja toiselta laidalta rauhassa. Nähdä asiat ja tilanteet toisin. Tulee perspektiiviä.

Ja kyllä! On välillä ollut myös vapauttavaa liikkua rennosti ja viipyillen lähipoluilla.

Tai, no, ainakin hieman rennommin kuin yleensä. Toki viikonloppuna on sen verran suoritettava, että harjoittelu on sen jäljiltä rannekkeen mukaan vähintään ylläpitävää. Ja viikolla jatkuu penkkitreeni ystäväni Teemun kanssa tähtäimenä nostaa 100 kiloa.

Anteeksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi