Lauantai, 27.2.2021 
Torsti
Kotimaa

Kyselytutkimus: Perussuomalaisten kannattajat kiinnostuneimpia asettumaan kuntavaaleissa ehdolle

  • STT
Yli neljännes perussuomalaisten kannattajista olisi erittäin tai melko mielellään ehdokas kuntavaaleissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Yli neljännes perussuomalaisten kannattajista olisi erittäin tai melko mielellään ehdokas kuntavaaleissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kiinnostus lähteä ehdokkaaksi kuntavaaleissa on selvästi suurinta perussuomalaisten kannattajilla. Yli neljännes heistä olisi erittäin tai melko mielellään ehdokas. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) julkaisemasta kyselytutkimuksesta.

Vähäisintä kiinnostus on puoluekannan mukaan tarkasteltuna keskustan tukijoiden parissa. Tosin heidän joukossaan on myös eniten erittäin mielellään ehdolle lähteviä.

18–30-vuotiaat nuoret ovat keskimäärin kiinnostuneempia kuntavaaleissa ehdokkaaksi asettautumisesta kuin heitä vanhemmat. Nuoria ei kuitenkaan näytä innostavan äänestäminen kuntavaaleissa, joten tulos on säätiön mielestä merkillepantava.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

16 prosenttia suomalaisista lähtisi ehdokkaaksi

Kaikkiaan kuntavaaliehdokkaaksi voisi kyselyn perusteella olla pyydettäessä lähdössä noin 680  000 suomalaisista eli 16 prosenttia väestöstä. Neljä prosenttia lähtisi erittäin mielellään ja reilu kymmenesosa melko mielellään.

Mielenkiinto ehdokkuutta kohtaan on vähentynyt parissa vuodessa. Edellisen kerran kiinnostusta kysyttiin kesällä 2018, josta kiinnostus on vähentynyt viisi prosenttiyksikköä. Osittain muutos tosin selittyy säätiön mukaan kyselyn ajankohdalla, sillä mitä lähemmäksi vaaleja ja itse ehdokasasettelua tullaan, sitä varovaisemmiksi muuttuvat ihmisten aikeet.

Tutkimusta varten haastateltiin yli tuhat ihmistä marras-joulukuun vaihteessa. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi