Tiistai, 9.3.2021 
Auvo
Kotimaa

Yön uutiskooste: Perussuomalaiset noussut Suomen suosituimmaksi puolueeksi, Joe Bidenista tulee tänään Yhdysvaltain 46:s presidentti

  • STT
  • Vesa Moilainen / Lehtikuva

HS-gallup: Perussuomalaiset noussut Suomen suosituimmaksi puolueeksi

Oppositiopuolue perussuomalaiset on noussut Suomen suosituimmaksi puolueeksi Helsingin Sanomien tuoreessa kannatusmittauksessa 21 prosentin kannatuksella. Puolueen kannatus nousi 0,4 prosenttiyksikköä lehden aiemmasta gallupista.

Seuraavaksi suosituin on pääministeripuolue SDP 20,8 prosentin kannatuksella. Sen kannatus laski 0,6 prosenttiyksikköä aiemmasta mittauksesta.

Kolmanneksi suosituin on oppositiossa istuva kokoomus 16,2 prosentin kannatuksella. Seuraavana ovat hallituksessa istuva keskusta 10,8 prosentin kannatuksella ja vihreät 10,6 prosentin suosiolla.

Kantar TNS:n toteuttamaan mittaukseen osallistui yli 2 600 ihmistä. Sen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselytutkimus: Perussuomalaisten kannattajat kiinnostuneimpia asettumaan kuntavaaleissa ehdolle

Kiinnostus lähteä ehdokkaaksi kevään kuntavaaleissa on selvästi suurinta perussuomalaisten kannattajilla. Yli neljännes heistä olisi erittäin tai melko mielellään ehdokas. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) julkaisemasta kyselytutkimuksesta.

Alhaisinta kiinnostus ehdokkuuteen on puoluekannan mukaan tarkasteltuna keskustan tukijoiden parissa.

Kaikkiaan kuntavaaliehdokkaaksi voisi kyselyn perusteella olla pyydettäessä lähdössä noin 680 000 suomalaisista eli 16 prosenttia väestöstä.

Mielenkiinto kuntavaaliehdokkuutta kohtaan on vähentynyt parissa vuodessa. Edellisen kerran kiinnostusta kysyttiin kesällä 2018, josta kiinnostus on vähentynyt viisi prosenttiyksikköä.

Tutkimukseen haastateltiin loppuvuonna yli tuhat ihmistä. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Joe Bidenista tulee tänään Yhdysvaltain 46:s presidentti

Yhdysvalloissa vaihtuu tänään valta, kun Joe Biden aloittaa kautensa maan 46. presidenttinä. Biden vannoo virkavalansa Washingtonissa kongressirakennuksen portailla puoliltapäivin paikallista aikaa eli Suomen aikaa kello 19.

Koronavirusepidemian ja turvallisuusuhkien takia virkaanastujaisiin ei päästetä ollenkaan yleisöä, vaan tapahtumaa seuraa paikan päällä noin tuhat kutsuvierasta. Seremonia on historiallinen myös sen vuoksi, ettei väistyvä presidentti Donald Trump osallistu tilaisuuteen.

Bidenin odotetaan allekirjoittavan ensimmäiset asetuksensa presidenttinä vielä tänään.

Yhdysvalloissa on kirjattu jo yli 400 000 koronakuolemaa

Yhdysvalloissa on kirjattu jo yli 400 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Edellinen sadantuhannen kuolemantapauksen raja meni rikki vain noin kuukautta aiemmin, joulukuun puolivälin tienoilla.

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronakuolemia ja -tartuntoja koko maailmassa. Tähän mennessä maassa on varmistettu yhteensä yli 24,2 miljoonaa tartuntaa. Asia selviää baltimorelaisyliopisto Johns Hopkinsin seurannasta.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on tähän mennessä kirjattu jo yli kaksi miljoonaa ja tartuntoja varmistettu noin 96 miljoonaa. (Lähde: AFP)

Aleksei Navalnyi oikeuden eteen veteraanin kunnian loukkaamisesta epäiltynä

Venäläisen oppositiohahmon ja Kremlin vallanpitäjien kriitikon Aleksei Navalnyin on määrä astua tänään oikeuden eteen epäiltynä toisen maailmansodan veteraanin kunnian loukkaamisesta.

Oikeusjuttu on erillinen ehdollisen vankeustuomion ehtojen väitetystä rikkomisesta, jonka nojalla Navalnyi otettiin kiinni lentokentällä saavuttuaan Saksasta. Oikeudenkäynnin ehdollisen tuomion muuttamisesta vankeudeksi on määrä alkaa ensi viikon perjantaina.

Navalnyi otettiin kiinni maanantaina hänen saavuttuaan Venäjälle Saksasta, jossa hän oli toipumassa myrkytyksestä. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestään Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka Navalnyin mukaan toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä. Kreml on kiistänyt syytökset. (Lähde: AFP)

Italian hallitus selvisi luottamusäänestyksestä niukasti

Italiassa maan pääministeri Giuseppe Conten hallitus selvisi luottamusäänestyksestä niukasti myöhään tiistai-iltaan venyneessä äänestyksessä.

Hallitus sai luottamuksen äänin 156–140.

Italian hallitus ajautui viime viikolla kriisiin, kun pienpuolue Italia Viva lähti hallituksesta. Syynä oli puolueen johtajan Matteo Renzin tyytymättömyys maan hallituksen korona- ja taloustoimiin.

Ennen äänestystä Conte vetosi muun muassa siihen, että hallituksen hajottaminen keskellä koronakriisiä ei olisi järkevää. (Lähde: AFP)

Seksuaalirikoksista syytetty suomalaiskanadalainen miljonääri Peter Nygård haluaa vapaaksi takuita vastaan

Seksuaalirikoksista syytetty suomalaiskanadalainen miljonääri Peter Nygård pyrkii pääsemään vapaaksi takuita vastaan. Hän valitti lausunnossa kanadalaisvankilassa saamansa unen ja ruuan riittämättömyyttä.

Hän kritisoi muun muassa sitä, miten hänelle tarjotaan valkoisia hiilihydraatteja, joita hän ei ole syönyt vuosikymmeneen.

Nygårdin lakimies kuvaili takuukäsittelyn aikana asiakastaan hauraaksi ja vertasi Nygårdin pitämistä vankilassa koronapandemian aikana kuolemantuomioon.

Nygård pidätettiin joulukuussa Kanadassa ja häntä uhkaa luovutus Yhdysvaltoihin, jossa 79-vuotiasta syytetään muun muassa alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ja kiristyksestä. (Lähde: AFP)

Netflixin tilaajamäärä paisui ennätyksiin koronavuonna

Hittisarjat vauhdittivat suoratoistopalvelu Netflixin tilaajamäärän kasvua viimeisellä vuosineljänneksellä.

Yhtiö sai 8,5 miljoonaa uutta tilaajaa loka–joulukuussa, ylittäen näin yli 200 miljoonan kokonaistilaajan määrän.

Yhtiön mukaan Britannian kuninkaallisperheestä kertova The Crownin neloskausi keräsi etenkin paljon katsojia. Neloskaudella seurataan muun muassa edesmenneen prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin myrskyisää avioliittoa.

Yhtiön loka-joulukuun liikevoitto oli 542 miljoonaa dollaria. Tämä oli vähemmän kuin vuonna 2019 vastaavalla ajanjaksolla, jolloin yhtiö nettosi 587 miljoonaa dollaria.

Liikevaihto taas nousi loka-joulukuussa 6,6 miljardiin edellisvuoden 5,4 miljardista dollarista. (Lähde: AFP)

TSN:n toimittaja: Hurricanesin Teuvo Teräväisellä todettu koronatartunta

NHL-joukkue Carolina Hurricanesin suomalaisvahvistuksella Teuvo Teräväisellä on todettu koronavirustartunta, kertoo kanadalaisen TSN-sivuston toimittaja Frank Seravalli Twitterissä. Asiasta kertoi myös Jatkoaika.com-sivusto.

Teräväisen lisäksi koronatartunta on todettu Hurricanesin Warren Foegelella, Jordan Martinookilla ja Jaccob Slavinilla. Myös joukkueen kapteeni Jordan Staal on tällä hetkellä koronaprotokollan takia sivussa Hurricanesin toiminnasta, mutta hänet oli asetettu listalle jo ennen nyt ilmenneitä tartuntoja.

Nashville Predatorsin ja Carolina Hurricanesin jääkiekko-ottelu siirrettiin jo aiemmin myöhempään ajankohtaan Hurricanesin koronatapauksen vuoksi. Peli oli määrä pelata tänään aamulla varhain Suomen aikaa.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90