Tiistai, 9.3.2021 
Auvo
Kotimaa

Kolumni: Hirmuhallitsijan viisauksia menneiltä vuosikymmeniltä

  • Jouko Kempas

Moni kieltää lukevansa Karjalaisen sarjaa diktaattoreista, mutta lukee kuitenkin. Joku niissä kiinnostaa. Veikko Huovinen kirjoitti jo 90-luvulla kirjassaan Kukuskat, mitä hän tekisi, jos olisi diktaattori. Ajatukset ja aikeet ovat yllättävän ajankohtaisia. Tosin ennustihan hän koronankin kauan sitten teoksessaan Lentsu.

Vaikka vanha sanonta väittää, että maailmaa ei järjellä hallita, niin Huovisen diktaattori yrittäisi kuitenkin. Köyhiä ei sorrettaisi, lapsista tykättäisiin eikä sorruttaisi suureelliseen elämään. Mieluummin diktaattori olisi riihikuiva ukko villasukissa ja karvalakissa.

Kuntahallinto pantaisiin kuriin. Diktaattori kieltäisi kuntien karvalakkilähetystöjen tutustumismatkat etenkin ulkomaille. Myös seminaarit ruotsinlaivoilla ja Lapin kelomökkikaupungeissa lopetettaisiin turhana vouhotuksena. Neuvotelkoot virkamiehet ja päättäjät työhuoneissaan. Matkailua voisi muutenkin ruveta säännöstelemään tarpeettomaan ja vähän tarpeelliseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työllisyyspolitiikka muuttuisi. Työttömän pitäisi mennä siihen työhön, mikä hänelle osoitetaan. Mäkätystähän siitä tulee, mutta kyllä diktaattorin maailmaan älämölöä mahtuu. Poliiseja palkattaisiin lisää, esimerkiksi tuhat talousrikosten tutkijan virkaa. Talousrikolliset vievät maan turmioon.

Kurinpalautusta tulisi muutenkin. Graffiti-taitelijat saisivat itse siivota jälkensä ja maalata kuvat piiloon. Kaupunkilaiset luonnonsuojelijat pantaisiin uskottavuuskurssille. Vuosi olisi asuttava metsissä nuotioilla, laavuilla ja autiomajoissa särpien ravinnoksi heiniä, yrttejä ja sammakoita. Tämä tehtäisiin kasvatusmielessä kaikella rakkaudella.

Huvittelukeskuksia rakennettaisiin vähemmän. Sen sijaan nuorille pareille rakennettaisiin enemmän halpoja asuntoja. Lasten elämää tuettaisiin kaikilla tavoilla. Kivoja ne ovat kaikki lapset, diktaattori toteaa, jos ei ole korvatulehdusta.

Terveellisesti täytyy saada syödä, ja tarpeeksi. Liikaa lihaa ja voita ei viedä ulkomaille, vaan ne jaetaan ale-hinnalla kotimaahan. Nautaa ja sikaa on säilöttävä peltipurkkeihin. Sieltä ne löytyvät sitten, kun ydinsaastesade alkaa tihuuttaa. Rehuperunaa ei saa myydä laatuperunana ja savusilakasta pois liika suolaus.

Paitojen pesuohjelappuja ei enää ommeltaisi niskaan, koska ne kutittavat siellä.

Kouluihin tulisi uusi kaikille pakollinen oppiaine: taloudellinen itsehillintä. Siinä opetettaisiin käytännön taitoja. Voiko välttää ylivelkaantumista, jos jättää ottamatta ylivelkaa? Millaista hillintää tarvitaan, että ei osta velaksi liian kallista autoa. Kannattaisiko ostaa ensin velkarahalla kaikkea kivaa vai omilla tienesteillä paistinpannu, kahvikupit, lusikoita ja haarukoita?

Näin sitä elettäisiin onnellisesti demokraattisessa diktatuurissa. Jos kansa kysyisi, miten hallitsija haluaisi itsensä palkittavan, niin tämä kieltäytyy pontevasti lahjoista. Ei pyytäisi edes miedosti suolattua ja savustettua poronpaistia.

Että sellaisia viisauksia Veikko Huovisen diktaattorilla.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90