Maanantai, 8.3.2021 
Vilppu
Kotimaa

Kolumni: Karanteeni loppuu huomenna, mutta mistä sana tulee?

Tänään on oman koronakaranteenin kymmenes ja viimeinen päivä. Huomenna voi käydä kaupassa pitkästä aikaa itse. Kiitos kaikille kavereille, jotka autoitte kauppa-asioissa.

Siun sotesta soitettiin viikko sitten sunnuntaina. Kerrottiin, että minut on laitettu karanteeniin. Altistuminen oli tapahtunut edellisenä perjantaina työkeikalla.

Maanantaina heti testiin Siilaiselle. Keskiviikkoaamuna helähti tekstiviesti: negatiivinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksin ollaan oltu nyt siis vielä enemmän kuin etätyöläisenä, kun ei asioillekaan ole päässyt. Oikeastaan ainoaa kunnon puuhaa on ollut lumitöiden tekeminen; niitä olikin tuossa kolmena perättäisenä päivänä.

Televisio, netti ja puhelin ovat kai pitäneet jotenkin järjissä. Maskeja ei ole kulunut, kun minnekään ei ole voinut lähteä (paitsi lenkille luontoon) eikä kukaan ole tietenkään tänne tullut.

Ruokakassi on jätetty ulkorappusille. Mukaan on aina laitettu kassakuitti ja ostajan tilinumero, joten näin tämä onneksi nykyaikana toimii.

Koronaepidemia on herättänyt paljon kysymyksiä, epävarmuutta ja huolia, ja siltä vaikuttaa, että niitä riittää vielä kauaksi tulevaisuuteen.

Ohjeita ja määräyksiä täytyy aina noudattaa, tietysti myös tiistaista alkaen, kun taas pääsee jossakin käymään. Maski mukaan, käsien pesua ja desinfiointia, turvavälit.

Sellaiselle, jolla on jokin perussairaus, kuten itselläni ykköstyypin diabetes, ei koronaepidemia ehkä ole aiheuttanut niin pahaa pelkoja kuin ehkä joillekin muille.

Sairastamiseen on tavallaan tottunut. Koronakriisi on tuonut kuitenkin mukanaan ylimääräistä stressiä.

Sitä kummasti onneksi oppii arvostamaan arjen pieniä asioita ja sujuvuutta, kun tällaista tapahtuu ja erakoksi joutuu.

Etätöissä jatketaan edelleenkin, eikä siihen liene muutosta luvassa.

Kotona työskentelyssä on kuitenkin hyvät puolensa. Ajankäyttö on tehokkaampaa, eikä laiskuus ole hiipinyt vaivaamaan, paremminkin päinvastoin.

On voinut lämmittää taloa puulla öljyn sijaan, kun pannuhuoneessa täytyy käydä säännöllisesti. Työpaikalta käsin se ei onnistuisi.

Karanteeni on kummallinen sana suomen kielessä, eihän se oikeaa suomea olekaan.

Englanniksi karanteeni on quarantine, joka alkuperä on taas muinaisen venetsian kielen sanasta quarantena. Se tarkoittaa 40 päivää.

Mustan surman aikana 1400-1500-luvuilla tuota vanhaa sanaa käytettiin siksi, että kaikkien laivojen, niiden miehistön ja matkustajien piti pysyä eristettynä eli karanteenissa 40 päivää ennen kuin saivat rantautua.

Karanteenia edelsi trentino, joka taas merkitsi 30 päivän eristämistä. Sitä käytettiin jo 1300-luvulla Ragusan tasavallassa Dalmatiassa, joka nykyisin on Kroatiaan kuuluva Dubrovnik.

Kaikenlaista sitä voikin historiasta ammentaa, kuten vaikkapa sanojen alkuperää.

Nykyisin karanteeni-sanalla ei siis enää ole täsmällistä ajallista merkitystä, vaan kuten koronapandemiassakin on nähty, karanteenin pituus voi vaihdella.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90