Maanantai, 8.3.2021 
Vilppu
Kotimaa

Kolumni: Pari sukupolvea sai alkunsa lutikkavapaasti

  • Jouko Kempas

Rautaisessa hetekassa jokainen on maannut, ja pari ikäpolvea on siinä alun saanut. Noin sanotaan Veikko Lavin tekemässä laulussa. Nykyisessä moottorisänkyjen ja painopeittojen unimaailmassa hetekaa tuskin muistetaan. Joku voi sentään kaiholla muistella.

Heteka oli teräsrakenteinen joustinsänky, jolle tunnusomaista oli natina ja narina. Hetekan suuri ansio suomalaiselle yhteiskunnalle oli, että se toimi luteenkarkottajana. Kun aiemmin nukuttiin puusängyissä, niissä viihtyivät myös lutikat ja muut syöpäläiset. Metallirunkoisessa hetekassa nuo kiusanhenget eivät pystyneet pesimään.

Heteka oli suomalainen keksintö. Kalle Kärkkäisen perustama Helsingin Teräshuonekalutehdas rupesi niitä tekemään 1930-luvulla. Heteka-nimi tuli firman nimestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisen suosittuja hetekat olivat 1950-60-luvuilla. Silloin heteka löytyi melkein jokaisesta kodista. Hetekoita tehtiin noin kaksi miljoonaa kappaletta. Sitten suosio alkoi hiipua ja tehdaskin lopetettiin. Tilalle alkoi tulla lavereita, parisänkyjä ja muita uusia hömpötyksiä.

Joko alkaisi olla retrohetekan aika ja uusi tuleminen?

Suomalaiset alkoivat opetella nukkumaan sängyssä 1600-luvulla. Sitä ennen ja sen jälkeenkin nukuttiin makuulavoilla ja tuvanpenkeillä. Sitten ruvettiin tekemään tupiin ja kammareihin erilaisia tolppasänkyjä.

Ennen patjat täytettiin oljilla, ruoholla tai jopa hevosenjouhilla. Moni muistaa, kun olkipatjaan vaihdettiin uudet oljet. Oli ne aikoja. Vaahtomuovista ruvettiin tekemään patjoja vasta 1950-luvulla.

Harvempi muistaa aikoja ennen ajanlaskun alkua. Sitäkään, kuinka muinaiset persialaiset jo noin 3600 eKr. nukkuivat sängyissä, joissa oli patjana vedellä täytetty vuohentaljasta ommeltu pussi. Taitaa olla pötypuhetta, että vesisänky keksittiin vasta 1800-luvulla.

Vesisänky oli 1980-luvulla suomalaisille kuin naapurin uusi auto. Sellainen piti hankkia ja olla, koska naapurillakin oli. Mieluusti parempi ja pikkuisen kalliimpi. Myöhemmin vesisänkyä kuvattiin elintason kasvun tunnusmerkiksi. Sille annettiin myös silloisen sukupolven seksuaalisen vapautumisen leimaa. Ja olihan se loisketta ja lätinää, saattaa moni muistella pilkettä silmäkulmassa.

Vesisängyn patentoi terveystarkoituksiin 1800-luvun lopulla brittilääkäri William Hooper vähentämään vuodepotilaiden makuuhaavoja. Terveysvaikutuksilla vesisänkyä myytiin myös suomalaisille. Verenkierto paranee, kun vedellä täytetty patja muotoutuu nukkujan alla niin, että ihoon kohdistuu vähemmän painetta. Patjan vettä lämmitettiin sähköisellä vastuksella. Sillä tavoiteltiin miellyttävää oloa nukahtamisen hetkelle, eikä nukkujan ruumiin lämpötila laskisi nukkumisen aikana.

Kauniita sanoja, mutta monelle arki oli hankalaa aikaa. Patjan vesimassa aaltoili, kun käänsi kylkeä tai kun toinen tuli vierelle sänkyyn. Herkkäunisille se oli painajaista. Myös vesimassan biokasvusto pelotti, vaikka sitä piti välillä myrkyttää. Vesisänky ei ollut muuttoystävällinen vuode vaan työläs tyhjentää ja täyttää. Kevyet mullat vesisängylle.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90