Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Kotimaa

Kolumni: Vasemmistoliitto haluaa kiristää osinkoverotusta – Listaamattomien osakeyhtiöiden "verovapaita" osinkoja ei ole olemassakaan

  • Jyrki Utriainen

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo nosti hiljattain haastattelussa esiin, että listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotusta tulisi kiristää (Ilta-Sanomat, 10.2.). (https://www.is.fi/politiikka/art-2000007795685.html) Ovatpa vasemmistopoliitikot aiemmin puhuneet myös verovapaista osingoista.

Äitiyslomalla oleva puolueen puheenjohtaja Li Andersson säesti loppuviikosta, ja totesi, että osinkoverotuksen korotukset otetaan pöydälle, mikäli kevään talousriihessä aletaan puhua sopeutustoimista. (IS, 18.2.) (https://www.is.fi/politiikka/art-2000007811728.html)

Siinäpä vasemmistoliiton viimeaikaiset talouspoliittiset teesit kiteytettynä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nämä ”verovapaat” osingot sopivat vasemmistoliiton narratiiviin – puolueen suureen tarinaan – siinä missä haittamaahanmuutto perussuomalaisten tarinaan.

Kuvaan kuuluu, että samassa yhteydessä puhutaan myös maksimiosingoista, verotuesta, verokikkailusta ja verovälttelystä.

Kun oikein hokemalla näitä hokee, aina joku uskoo.

Suomessa oli kaupparekisterin mukaan tammikuun alussa reilut 260 000 osakeyhtiötä. (https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystenlkm/lkm.html) Näistä valtaosa on niin sanottuja listaamattomia osakeyhtiötä, joiden osakkeilla ei käydä kauppaa pörssissä.

Osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa voittoa, sanoo laki. Se on myös terveen yritystoiminnan perusta.

Kannattava toiminta takaa muun muassa sen, että yritys voi investoida tuotantolaitteisiin, ohjelmistoihin, toimitiloihin.

Verovapaa osinko kalskahtaa siltä, että jossakin jaetaan ilmaista rahaa tai että tässä on jotakin epäilyttävää. Yrittäjät huijaavat ”meitä rehellisiä palkansaajia”.

Yrittäjä ottaa monesti ison taloudellisen riskin, kun aloittaa yrityksensä toiminnan tai tekee ison investoinnin. Siinä on omat rahat pelissä ja koti kiinnitettynä lainojen vakuudeksi.

Jos kaikki menee hyvin, yritys tuottaa voittoa, mistä yritys maksaa yhteisöveroa 20 prosenttia. Voitollisten tilinpäätösten myötä yritykselle kertyy hiljalleen voitonjakokelpoisia varoja.

Silloin se voi myös maksaa omistajilleen osinkoa – edellyttäen, että kassassa on sillä hetkellä rahaa eikä osingon maksaminen vaaranna yrityksen maksuvalmiutta. 

Se on omistajille kuuluva voitto-osuus tuloksesta. Osingossa ei ole mitään vilunkia. Siinä ei ole mitään kikkailua. Osingoista on säädetty myös osakeyhtiölaissa.

Se, että yritys pystyy maksamaan omistajilleen maksimiosingot, on yleensä vuosien, kenties vuosikymmenten kannattavan toiminnan ansiota.

Listaamattomien osakeyhtiöiden osingoista maksetaan myös veroa: euroakaan ei saa verovapaasti. Yrittäjän verot ovat aina myös kokonaisuus. Palkastaan hän maksaa verot ansioverotuksen mukaan kuten muutkin palkansaajat.

Se palkka ei vain tule tilille kuukausittain satavarmasti kuten vaikkapa varapuheenjohtaja Saramolle. Sen eteen on onnistuttava liiketoiminnassa.

Yritysten osinkoverojen laskuperiaatteisiin voi tutustua vaikkapa verottajan nettisivuilla. (https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osingot/osingot-listaamattomasta-yhtiosta/)

Verottajan sanoin: "Osinko verotetaan pääomatulona ja/tai ansiotulona. Osa osingosta on verotonta." Laskukaava ei ole aivan yksinkertainen, joten kannattaa perehtyä asiaan kunnolla.

Onko nykyinen osinkoverotuksen taso sitten kohdallaan? Sitä voi jokainen pohtia. Yksi tapa on miettiä, onko meillä liikaa yrityksiä, yrittäjiä ja sen myötä työpaikkoja? Kannustaako verotus nyt yrittäjäksi? Entä jos verotusta kiristetään?

Valtaosa yrittäjistä pystyy nostamaan pienen summan osinkoja – puhutaan ykköstonneista, jopa satasista. Kuten tuttu, nuori yrittäjä viikolla minulle kuvaili: hän ajattelee nämä osingot lomarahoina, joita omistajayrittäjä ei palkanmaksun yhteydessä itselleen maksa. 

Miksei Saramo puhu näistä yrittäjistä ja pienistä osingoista? Pienen osakeyhtiön omistajayrittäjistä, joita lienee valtaosa.

Sitä paitsi tämä kaikki on meille jokaiselle mahdollista: osakeyhtiön perustaminen ja yrittäjäksi ryhtyminen.

Tämä kaikki on mahdollista myös vasemmistoliiton Jussi Saramolle. Ei kun yrittämään ja osinkolinkoa perustamaan! Kannustan kokeilemaan!

Kannattaa varautua samalla siihen, että yrityksen on maksettava veronsa ja osingoista on maksettava veroa.

Sellaisia ne kun ovat. Listaamattomien yritysten verotettavat osingot.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi