Maanantai, 1.3.2021 
Alpo, Alpi, Alvi
Kotimaa

Kolumni: Haussa sankarikissa - tai ainakin myyristä tykkäävä kotikatti

  • Esa Kurki

Minulla on aina ollut aavistus, että kissoilla on niin selitettävissä olevia kuin selittämättömiä kykyjä aistia meille havaitsematonta maailmaa. Tarjolla on tarkkoja neniä vahinkojen ja tautien ennakointiin, kunhan osaamme vain hyödyntää niitä lemmikkiemme ehdoilla.

Todisteeksi käyn läpi kissoja, jotka Suomen Kissaliitto ry päätti hiljattain palkita sankarikissoina.

Günther on koulutettu hypokissa, joka aistii omistajansa alhaiset verensokeriarvot ja ilmaisee tämän käytöksellään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Öisin Günther herättää omistajansa voimakkaasti naukumalla, kun verensokeriarvot laskevat liiaksi. Päivisin kissa kiinnittää huomion herkeämättömällä tuijotuksellaan. Diabeetikon omahoitoa tukevat kissat tunnistavat verensokerin vaihtelut hengityksen ja ihon tuoksun perusteella.

Kombo-kissa kiinnitti erikoisella käytöksellään perheen huomion kesken aamutoimien. Kissan omistajat huomasivat tällöin, että keittiön hanan liitosputki oli alkanut vuotaa. Kombo kuuli ja aisti vesivuodon ja esti laajemman vesivaurion ja remonttitarpeen.

Viipuri-kissa herätti hoitajansa asunnossa olleen voimakkaan savun takia. Paljastui, että hoitajan vakavasta sairaudesta kärsivä puoliso oli käynnistänyt mikroaaltouunin, ja sen sisällä oli hiiltynyt esine. Viipurin ansiosta vältettiin mahdollinen tulipalo.

Kaikki edellä mainitut "sankarit" ovat rotukissoja, mutta neljäntenä listalta löytyy maatiaiskissa Tassu Hammaslahdesta. Tassu todennäköisesti pelasti omistajansa, kun se herätti tämän keskellä yötä muutama viikko sitten. Omistajan avannepussi oli täyttynyt verestä, ja kissan ansiosta sairaalaan ehdittiin ajoissa.

Tassu on myös ennakoinut käytöksellään omistajansa syöpää ja sen uusiutumista. Tassusta ja omistajasta Jonna Kalavaisesta kerrottiin enemmän sunnuntain Karjalaisessa.

Keskustelupalstoilla törmää toisinaan vääntöön siitä, kumpi on fiksumpi oppimaan, kissa vai koira. Minä luulen, että molemmilta löytyy kapasiteettia oppia ja toimia ihmismitassa järkevästi, mutta yksilöiden välillä on tietenkin eroja.

Vertaisin koiraa kilttiin tyttöoppilaaseen, joka haluaa oppia ja totella muita miellyttääkseen. Kissa on taas se poikaoppilas, joka vähät välittää miellyttämisestä, mutta joka avaa kirjan, kun tietää saavansa palkkion.

Munnikka ja Räntty, Kille ja Murri, Aatu ja Paavo. Siinä merkityksellisimmät kissaparit oman elämän varrelta aikajärjestyksessä. Todettakoon, että nämä katit kunnostautuivat lähinnä myyrä- ja hiiririntamalla, sankariteoista en puhuisi. Nimet kertovat osaltaan, että kissojen arvostus on perheessä noussut.

Nyt on luvassa, että sarja saa pienen tauon jälkeen jatkoa. Tassun kaitsema kissalauma Hammaslahdessa on kasvamassa Tuiskun saadessa jälkeläisiä. Tein varauksen omasta, tulevasta sankarikissastamme - no, lähdetään nyt aluksi siitä, että myyrät eivät hypi enää pöydillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi