Torstai, 15.4.2021 
Linda, Tuomi
Kotimaa

Kolumni: Äänestäjiään ei pidä hömpöttää vastoin parempaa tietoa

  • Marita Jalkanen

Kun sote tulee ja vie meitin rahat, niin hukka perii. Kunnanvaltuuston tärkein tehtävä on huolehtia sote-palveluista ja vanhuksista eikä humputella turhuuksiin. Kyllä tämä kaupunki köyhille tällaisenakin välttäisi.

Edellä muutama esimerkki Joensuun kuntapolitiikan sosiaalisen median keskustelusta. Joku siellä huomauttikin, että käydään suorastaan kilpahuutoa siitä, mistä leikata, ja tuleville vuosille intoillaan vain tuskaa ja menetystä.

Vaalien alla keskustelussa on uutta väkeä ja uusia aiheita. Vaikkapa kysymys siitä, kuka on valmis edustamaan liito-oravaa Joensuun kaavoitusasioissa. Ihan asiallinen tapa selvittää ehdokkaiden näkemyksiä ympäristöstä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alle vuorokaudessa liito-orava kirvoitti toistasataa kommenttia, joiden myötä keskustelu nyrjähti tukevasti sivuun asiasta. ”Kyllä ehdokkailta täytyy voida vaatia muutakin kuin outoa tajunnanvirtaa”, tuskaili joku.

”Keskustelu” on usein yksisilmäistä öyhöttämistä, koetetaan huutaa vuoronperään toista kovempaa.

Tuomitaan mikä tahansa turhaksi, mutta sitä ei perustella.

Tuomitaan tyhmäksi, jos on eri mieltä. Siinä mennään jo henkilökohtaisuuksiin, eikä saisi.

Joskus penätään, kuka tämän tyhmyyden keksi. Unohdetaan, että pohjat ovat usein jossakin aiemmin hyväksytyssä suunnitelmassa.

Tietämättä tai jopa tieten tahtoen harhaanjohtavasti vaalikeskustelu käy sosiaali- ja terveyspalveluista ja ikäihmisistä. Menee sekaisin valtakunnallinen, keskeneräinen sote-uudistus ja Pohjois-Karjalan oma Siun sote.

Maakunnan yhteinen Siun sote aloitti neljä vuotta sitten, tämän pian päättyvän valtuustokauden alusta. Pohjois-Karjalassa sote on siis jo vienyt meitin rahat. Eikä näiden rahojen käyttöön ole kunnanvaltuustoilla nokan koputtamista, mitä valtuutetut ovat myös ääneen moittineet.

Joensuun tämän vuoden talousarviossa sote-palvelut, pelastustoimi ja ympäristöterveydenhuolto ovat 135 sivun kirjassa yksi sivu. Luitte aivan oikein.

Muutamalla talousarvion rivillä kaupunki luovuttaa toisiin käsiin yli 60 prosenttia talousarviosta, 264 miljoonaa euroa. Ei sanaakaan siitä, kuinka soterahat kaupunkilaisten hyväksi käytetään, koska siitä päätetään muualla, Siun soten valtuustossa.

Sote myös määrittää sen, mitä jää kunnan- tai kaupunginvaltuuston käsiin muuhun hyvään. Esimerkiksi Joensuu kiristi viime vuonna kaikesta muusta, kun sote tarvitsi lisää.

"Sotettoman" kunnan valtuutetut päättävät kaikesta siitä, millä rahaa terveyspalveluihin ja ikäihmisille haalitaan mahdollisimman paljon. Valtuuston käsissä on päättää kunnan elinvoimasta ja pitovoimasta, hyvinvoinnista ja kulttuurista, opetuksesta ja päiväkodeista, muun muassa. Eikä sitä kaikkea saada aikaan pelkästään karsimalla, vaikka vanhakin vielä välttäisi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi