Torstai, 15.4.2021 
Linda, Tuomi
Kotimaa

Kolumni: Varasin äidilleni rokotusajan – sitten alkoi tulvia outoja mainoksia

Varasin taannoin ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvalle äidilleni koronarokotusajan Siun soten nettiajanvarauksen kautta. Ajanvaraus sujui hyvin, ja äitini sai ajan rokotukseen seuraavalle aamulle.

Ajanvaraus kuitenkin toi esiin internetin ihmeellisen maailman, ja tämä ei liity mitenkään Siun soten nettiajanvaraussysteemiin.

Tämä liittyy Googlen suoltamaan personoituun mainontaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varaamisen jälkeisenä iltana selasin erään aikakauslehden netissä olevaa ruokaohjesivustoa samalla koneella ja selaimella, jolla tein päivää aiemmin ajanvarauksen äitini puolesta yli 70-vuotiaiden koronarokotukseen. Sivustolla on paljon hyviä ruokaohjeita mutta varsin ärsyttävää ja jopa aggressiivista Googlen personoitua mainontaa, joka perustuu esimerkiksi käyttäjän tekemiin hakuihin, selaushistoriaan, sijaintitietoihin ja käytettyihin sovelluksiin.

Oma selaushistoriani on varsin tylsä: suomalaisia ja ulkomaisia uutismedioita, joskus Ikeaa, Marimekkoa, Pentikiä, joitakin vaatebrändejä, puutarhajuttuja ja viime aikoina myös täysin tapojeni vastaisesti valmismatkoja. Sen mukaisesti saan myös personoitua mainontaa.

Yleensä en kiinnitä mainoksiin netissä huomiota, enkä ainakaan mainosten kautta mene mainostajan sivulle. Tiistai-iltana tilanne kuitenkin muuttui, enkä voinut olla kiinnittämättä huomiota sisällöltään ihan uudenlaiseen mainontaan.

Sain tiuhaan tahtiin mainontaa senioriasumisesta Kuusamossa, apuvälineistä – mainosten kuvien mukaan rollaattoreista – ja lopulta hautakivistä useilta eri mainostajilta.

Aivan varma netin valvova Isoveli ei ollut tarpeistani, kun se pisti väliin myös mainontaa uusista lattiapäällysteistä (en tarvitse) ja jopa pakohuonepeleistä (en todellakaan tarvitse) jostakin Kuusamon suunnalta.

Se, että mainonta liittyy Kuusamoon, johtunee siitä, että laite kuvittelee minun olevan Kuusamossa. Olin siellä viimeksi viime marraskuun lopulla, ja ilmeisesti laitteen sijaintipalvelut olivat tuolloin hetkellisesti päällä. Yleensä en pidä tuossa laitteessa sijaintipalveluja päällä.

Ehdin jo syyttää puolisoani kummallisista mainoksista, sillä täyttihän hän lukuisia vuosia juuri tuona päivänä, jolloin tapahtui senioriasumiseen, rollaattoreihin ja hautakiviin liittyvän mainonnan invaasio. Armeijasta lomalla olevaa poikaa syytin pakohuonepelimainonnasta. Kaikkihan me paukutamme nettiä samasta IP-osoitteesta, josko tuo netin Isoveli sitäkin pystyy valvomaan?

Kunnes tajusin – tämä kaikki johtunee siitä, että tein ajanvarauksen ikäihmisille tarkoitettuun koronarokotukseen. Meinasin kuolla nauruun yhteyden tajutessani, mutta 20–30 vuotta vanhempana sama asia ei yhtään naurattaisi.

Saatteko te kaikki muutkin koronarokotusaikoja netistä varanneet tällaista mainontaa? Senioriasuminen Kuusamon luksusasunnoissa lienee ihan ok, mutta hautakivien mainostaminen tässä yhteydessä on jo makaaberia.

Siitä ajanvaraamisesta. Se siis sujui hyvin, kun vain piti pään kylmänä ja jaksoi odottaa ajanvaraussivujen hitaahkoa latautumista. Jos ruuhkan takia Siun soten koronarokotusten ajanvarauksen hitaasti latautuvia sivuja päivittää koko ajan, saattavat mennä ajat sivu suun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi