Torstai, 15.4.2021 
Linda, Tuomi
Kotimaa

Kolumni: Yksinäisyyden torjunta ei ole yksinäisen vaan meidän kaikkien asia

  • Helena Tahvanainen

Maailma, Suomikin, on täynnä erilaisia teemapäiviä. Kerran vuodessa yhtenä päivänä kiinnitetään huomio milloin kissoihin, milloin koiriin, milloin astmaatikkoihin, milloin maaseudun naisiin. Tulevatko asiat sillä kuntoon? Eivät toki, mutta voivat asiat mennä piirun verran eteenpäin.

Nyt bongasin teemapäivän, jota aiotaan viettää joka kuukauden 10. päivä. Ensi lauantai on Lähde-päivä.

Mielestäni nimi ei ole oikein onnistunut, mutta toisaalta on. Unohdetaan lähteet, ja lähdetään itse. Ei, ei lenkille, vaan ottamaan yhteyttä toisiimme.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyse on yksinäisyydestä, aikamme ongelmasta. Niin moni on yksinäinen, eivätkä kaikki kykene, syystä tai toisesta, etsimään ystäviä tai hakemaan harrastuksia. Tähänhän rohkaistaan samaan tapaan kuin masentuneita: ota vain itseäsi niskasta kiinni ja lähde liikkeelle!

Kun kuulin Lähde-liikkeestä, innostuin. Siinä lähdetäänkin liikkeelle toisesta päästä ja patistetaan liikkeelle meitä muita. Lähde! tarkoittaakin sitä, että itseämme niskasta kiinni ottaisimmekin me, jotka emme ole yksinäisiä tai meillä on yksinäisinäkin voimavaroja.

Ei Lähde-liike liikoja vaadi. Se muistuttaa, että yksinäisyyttä voi torjua ja antaa toiselle paljon niinkin vähällä kuin soittamalla tuttavalle tai moikkaamalla tuntematonta - meinasin kirjoittaa, että sanomalla päivää, mutta se voi olla ennen totuttelua aika paljon vaadittu.

Pian voimme helpottaa koronarajoituksista, kunhan vanhimmat ja muut riskiryhmät saavat rokotteet. Varautukaamme siihen, että vuoden kestänyt hyvä syy olla tapaamatta heitä palaa pelkäksi tekosyyksi.

Kevät tulee, ja kunhan ystävä tai tuttava saa toisenkin rokoteannoksen, voidaan tavata ainakin ulkona maski päässä, vaikkei ihan lähipiiriä oltaisikaan. Usein juuri ulkoilu, pihalla istuskelukin, voi olla seuran lisäksi tärkeintä. Jos isäntäväki on tottunut olemaan lähinnä neljän seinän sisällä, ulkovisiitti saattaa vaatia jopa reipasta patistelua ja kummaltakin osapuolelta uutta asennetta.

Keskiviikkona ennustettiin, että heinäkuussa palattaisiin jotakuinkin tavalliseen elämään. Se voisi olla paitsi entiseen palaamisen aikaa myös mahdollisuus uusien tapojen aloittamiseen.

Entinen työkaveri soitti juuri. Meinaamiseksi on jäänyt vuosien ajaksi soittelu, tapaamisesta puhumattakaan. Nyt mietimme, että ehkä olojen vapautuminen koronan jälkeen saa aikaan voimaantumisen, joka auttaa tapaamaan paitsi lähipiiriä myös ulkokehällä olevia.

Lähellä-liike luo verkostoa, jossa mukana olisivat tavallisten ihmisten lisäksi heidän pyörittämänsä yhdistykset ja järjestöt sekä instituutiotkin. Tavoitteena on päästä uudelle tasolle hanketyöstä, jatkuvuuteen. Jokainen saa olla mukana omalla tavallaan ja tahdollaan.

Tavoite on, että Lähde-päivä ei olisikaan enää yksinäisyyden vaan yhteisöllisyyden päivä.

Lähdetään mukaan! Lähde löytyy verkosta, mutta ei siihen mitään verkkoja tarvita vaan hyvän päivän sanomista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi