play

Geenitestistä toivotaan pelastusta koiraroduille

Kuva: Jouni Turunen

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Koiran perinnöllisen terveyden voi pian kartoittaa yhdellä perimän laajuisella dna-testillä. Helsinkiläinen Genoscoper tuo toukokuussa markkinoille palvelun, jolla voidaan testata noin sata koiran perimässään kantamaa tunnettua sairautta. Tähän saakka koirien tunnettuja perinnöllisiä sairauksia on selvitetty käytännössä vain yksi tautigeeni kerrallaan.

Kartoituksen odotetaan parantavan tulevaisuudessa koirien terveyttä. Koirien sisäsiittoisuus vähenee ja geneettinen monimuotoisuus lisääntyy, kun koirille voidaan valita geenikartoituksen ansiosta parempia jalostuskumppaneita. Geenikartoituksen tuloksia on odotettavissa muutamassa koirasukupolvessa eli jo vajaassa vuosikymmenessä. Kartoituksen hinnan yritys arvioi asettuvan kahdensadan euron paikkeille. Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki pitää yrityksen antamien ennakkotietojen nojalla perimän terveyskartoitusta merkittävänä suomalaisinnovaationa.

Sairauksien pelossa sekarotuisten koirien määrä on lisääntynyt, mutta sekarotuisuuskaan ei aina tarkoita tervettä koiraa. Sunnuntaisuomalainen vastaa 12 yleisimpään koirakysymykseen.