play

Kuohuviini on vapautunut pönöttävästä juhlanumeron roolistaan

Kuva: Mikko Makkonen

Karjalainen

Kuohuviini on ollut pitkään suomalaisten juhlajuoma, samppanjasta puhumattakaan. Kuohuvalla on kippistelty harvoin ja harkitusti: ylioppilasjuhlissa, häissä, syntymäpäivillä tai vuosijuhlissa. Tervetuliaismaljana - ja usein pitkien puheiden takia lämpimänä ja puoliväljähtyneenä - nautittu juoma on kuitenkin viime vuosina vapautunut pönöttävästä juhlanumeron roolistaan.

- Nykyisin kuohuviini on monelle vaihtoehto oluelle tai muulle miedoille juomalle, kun nautitaan vaikkapa lasillinen työpäivän jälkeen. Kuohuviinejä ja samppanjaa käytetään myös aiempaa useammin ruokajuomana, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo.

Muutos näkyy Alkossa: viimeisen kymmenen vuoden aikana kuohuviinien - joiksi myös samppanjat luetaan - myynti on kaksinkertaistunut.

- 2000-luvulla samppanjoiden myynti on yli nelinkertaistunut. Samppanjasta on tullut eräänlaista arkipäivän luksusta, kun halutaan vähemmän mutta laadukkaampaa, Taina Vilkuna toteaa.

Taantumakaan ei kuohuviinikauppaa hetkauta, sillä alkuvuoden perusteella myynti jatkuu Vilkunan sanoin kevyesti plussalla.