play

Yksi perhe, kahdeksan sukunimeä - kuvagalleria

Yhteisöasuminen on Suomessa harvinaista, mutta kiinnostus asumismuotoa kohtaan on kasvamaan päin. Liperissä sijaitseva entinen Ahonkylän koulu on nykyään Sun Ahonlaita ja yhdentoista ihmisen koti .

Yhteisöasuminen on Suomessa harvinaista, mutta kiinnostus asumismuotoa kohtaan on kasvamaan päin. Liperissä sijaitseva entinen Ahonkylän koulu on nykyään Sun Ahonlaita ja yhdentoista ihmisen koti . Kuva: Kimmo Kirves

Karjalainen

Liperissä sijaitseva entinen Ahonkylän koulu on vuoden päivät toiminut nimellä Sun Ahonlaita. Se on samalla yhdentoista ihmisen koti sekä hyvinvointipalveluja tarjoava kurssikeskus.

Kaikki alkoi Satu Malisen, 27, ja Janne Vehviläisen, 30, unelmasta ostaa talo maalta.

- Olimme jo pitkään haaveilleet maatilasta tai vanhasta koulusta, jossa voisi asua paljon ihmisiä ja hankkia myös elantonsa, Sun Ahonlaita -toiminimen vuosi sitten perustanut Malinen kertoo.

Talokaupat tehtiin maaliskuussa 2012 ja tänä vappuna Sun Ahonlaidassa juhlittiin ensimmäistä vuosipäivää.

Kauppaan kuului sekä vanha koulu että opettajien vanha asuntola, ja vuokralaisia on niin paljon, että kaikki nimet eivät meinaa mahtua postilaatikkoon. Ensin muutti Mirva Paasirova, 31, miehensä Jussi Puustjärven, 33, sekä lastensa Pessi, 8, ja Minerva Forsblomin, 6, kanssa, ja pian heidän jälkeensä taloksi asettui Vilja Itkonen, 31.

Seuraavaksi muutti Kaisa Myller, 28, kolmevuotiaan tyttärensä Kia Sandoval-Myllerin kanssa, ja syksyllä saapui Satu Malisen Katja-siskon, 30, muuttokuorma. Nykyisen muotonsa yhteisö saavutti maaliskuussa, kun Kaisa Korkelo, 28, tuli taloon.

Neljän opettajan, kahden insinöörin, yhden luontaishoitajan ja maanrakennusmiehen taloudessa ruokalaskut jaetaan ja kotitöitä tekee se, kuka ehtii.

- Olemme enemmän kuin ystäviä. Tavallaan olemme kaikki yhtä perhettä, Satu Malinen kuvailee.

Yhteisöasuminen on Suomessa harvinaista, mutta kiinnostus asumismuotoa kohtaan on kasvamaan päin. Erityisesti yhteisöasuminen kiinnostaa ikääntyneitä sekä lapsiperheitä.

- Yhteisöasuminen on vastaisku rakenteelliselle yksinäisyydelle, Ryhmärakennuttajat ry:n varapuheenjohtaja Salla Korpela tiivistää.

Lue lisää Sun Ahonlaidan elämästä lauantain Karjalaisesta.