play

Tyttäret kasvattavat lapsiaan äitiensä tavoin

Päivi Levónin, Jessica Syrin, Marjatta Levónin, Mirila ja Felicia Syrin kasvatuksessa on ollut yhteistä ainakin rehellisyyden merkityksen korostaminen.

Päivi Levónin, Jessica Syrin, Marjatta Levónin, Mirila ja Felicia Syrin kasvatuksessa on ollut yhteistä ainakin rehellisyyden merkityksen korostaminen. Kuva: Johannes Tervo

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Kasvatustavat periytyvät äidiltä tyttärelle, sanoo kasvatustraditioita tutkinut professori Airi Hautamäki.

Vielä 1950-luvulla suomalaisäidit kasvattivat tottelevaisuuteen. 1970-luvulla se jäi demokratian alle. Tämän päivän äidit etsivät uudestaan hyväntahtoista auktoriteettia ja miettivät, mitä on yhdistää rajat ja rakkaus.

Marjatta Levón, 78, on äiti, isoäiti, ja isoisoäiti. Hän on aina korostanut lapsilleen rehellisyyden merkitystä. Sitä korosti myös hänen äitinsä kasvatuksessaan.

Levónin tytär Päivi Levón, 50, ja tyttärentytär Mirica Syri, 30, ovat perineet isoäitinsä arvot. Heidän perheissään äidille pitää uskaltaa puhua aroistakin asioista.

- Kotona saa puhua kaikesta, vaikka olisi vähän raskaampikin asia. Se ei salailemalla parane, Päivi Levón sanoo.

Mirica Syrin tytär Jessica Syri, 13, myöntää, etteivät ihanteet ja todellisuus aina kohtaa.

- Ihan kaikesta äidille ei uskalla puhua. Kerran en uskaltanut kertoa, että olin rikkonut ikkunan. Äiti sai sen kyllä myöhemmin tietää, Jessica Syri kertoo.