play

"Nyt ei lomia edes ajatella" - kuvagalleria yrittäjien kesäsesongista

AMT-venetehtaassa syntyy kaksi uutta venettä päivittäin.

AMT-venetehtaassa syntyy kaksi uutta venettä päivittäin.

Karjalainen

Kesäsesonki painaa monen maakunnan yrittäjän niskassa. Nyt tehdään iso osa vuoden tulosta ainakin jäätelö- ja venetehtaissa sekä grillivalimossa. Kontiomehun kuohujuomat maistuvat helteellä ja kauppa käy muun muassa kevään lakkiaisiin. Kontiomehun yrittäjä Pasi Kiiskinen luottaa alkoholittomien juomien suosion kasvuun ja vireillä hänellä on uusien makujen kehittelyä. Toistaiseksi tarjolla on Karpalokuohua ja Lehtikuohua, jota saa esimerkiksi Alkon myymälöistä ympäri maan.

Vuonoksen jäätelön Sari ja Harri Voutilainen aloittivat Maatalon jäätelön -lisenssillä jäätelön tekemisen Outokummussa vuonna 2010. Nyt he toivovat hellekesää. Sari Voutilainen hurisuttaa jäätelökonetta monena päivänä viikossa ja tekee pitkiä päiviä, jotta tuotetta riittää markkinoilla.

Valugrilli toivoo nykyistä enemmän ulkomaan vientikauppaa, joka tasaisi Suomen lyhyttä sesonkia etenkin loppukesästä. Yrittäjät Ari Kaikkonen ja Hannu Partanen yrittävät pitää esillä sitä, miten paljon heidän grilleissään on nimenomaan suomalaista käsityötä.

Metalliosatkin saadaan joensuulaisesta yrityksestä.

- Onneksi meidän työntekijöissä on metsästyksen harrastajia. Heille sopii, että lomat pidetään syksyllä. Keväällä lomia ei ehditä edes ajatella, yrittäjäkaksikko tuumii.

Kontiolahtelainen AMT-Veneet elää myös huhti-toukokuussa vuoden kiireisintä aikaa. Kiire jatkuu kesäkuulle. Toimitusjohtaja Mikael Winqvististä näyttää siltä, että jokaisen asiakkaan on saatava veneensä ainakin juhannukseksi vesille.

Karjalaisen kuvaajat Jouni Turunen, Maija Yrjölä ja Jarno Pääkkönen kuvasivat Pohjois-Karjalan sesonkiyrityksiä toukokuun kiireiden keskellä.