play

Yllättävä tutkimustulos: Pelaaminen opettaa vastuuntuntoa

Kuva: Esa Nevalainen

Karjalainen

Pelaaminen nähdään usein nuorille haitallisena, mutta pelien puolustajat voivat nyt ainakin hieman huokaista helpotuksesta, kertoo The Globe and Mail -lehti (linkki juttuun).  Tuoreen tutkimuksen mukaan käsitys on nimittäin ainakin osittain väärä, sillä Katherine Sanfordin Victorian yliopistossa Kanadassa tekemä tutkimus paljastaa, että nuoret oppivat tietokone- ja konsolipelejä pelatessaan muun muassa eettistä päätöksentekoa ja vastuuntuntoa, ja he hyötyvät näistä taidoista myöhemmin elämässään.

Kasvatustieteiden professorina työskentelevä Sanford seurasi viiden vuoden ajan nuoria, jotka olivat tutkimusjakson alussa 13-17-vuotiaita. Eettisen päätöksenteon lisäksi pelatessa opittiin strategista suunnittelua ja johtamistaitoja, ja nuoret kertoivat hyötyneensä näistä taidoista esimerkiksi koulussa.

Tutkijan mukaan tulosta selittää se, että pelatessa lapset ja nuoret kohtaavat erilaisia päätöksentekotilanteita ja näkevät selkeästi valintojensa vaikutukset. Lisäksi moninpeleissä toimitaan usein ryhmässä, jonka muita jäseniä ei tunneta, mikä vahvistaa neuvottelutaitoja ja opettaa vahvuuksien tunnistamista.

Sanford esitteli tutkimuksensa tulokset Victorian yliopiston humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen konferenssissa keskiviikkona.

Tutkimuksen tuloksista kertoi ensimmäisenä The Globe and Mail -lehti.

Lähteet: The Globe and Mail, Polygon, University of Victoria (British Columbia, Kanada)