Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Kotimaa

Helle on erityisen tukalaa lapsille ja vanhuksille

  • Karjalainen
Hellejakso näkyy jonoina paitsi jäätelöaltailla, myös sairaalan päivystyksessä. Helle käy erityisesti vanhusten, sydänsairaiden sekä pienten lasten voimille. Useimmiten päivystykseen tulevat potilaat eivät muista juoda riittävästi nesteitä, ja olo heikkenee myös suolatasapainon heikentyessä.

-  Vielä jonoja ei ole ehtinyt syntymään, mutta helteiden jatkuessa tännekin on odotettavissa ruuhkaa, keskussairaalan päivystyksen osastonhoitaja Juha Nevalainen kertoo.

Hoitokoti Helmessä helteeseen on varauduttu muun muassa ylimääräisin tuulettimin ja ympäri vuorokauden tarjoiltavilla juomilla. Vastaavan hoitajan Sirpa Tolvasen mukaan helle ei ole toistaiseksi aiheuttanut harmia hoitokodissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helleuupumuksen ja nestehukan oireita etenkin pienillä lapsilla ovat muun muassa velttous, uneliaisuus ja uupumus.

Parasta hoitoa hellehaavereihin on Nevalaisen mukaan ennaltaehkäisy.

-  Kannattaa pysytellä varjossa tai muuten viileässä, suojata pää huivilla tai hatulla ja ottaa riittävän usein hörpyt juomapullosta, Nevalainen listaa.

2-vuotias Siiri Karppinen harrastaa hellesäällä paljon vesileikkejä. Jaksamista auttaa myös auringolta suojautuminen aurinkovoiteella ja pitkillä hihoilla, varjossa viihtyminen sekä runsas veden juominen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa