Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Kotimaa

Kemikaaleja mahdoton välttää

  • Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen
  • Terhi Korhonen
Kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén. Kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén.

Kulutustuotteiden sisältämille kemikaaleille altistuu useimmiten tietämättään. Heinäkuussa voimaan tuleva EU:n uusi leludirektiivi parantaa asiaa, mutta ei täysin estä pikkulastenkaan altistumista.

Hormonitoimintaa häiritsevien ftalaattien käyttöä on rajoitettu vain pikkulasten ja vauvojen tuotteissa. Tarkalleen ei tiedetä, miten paljon ftalaatteja on muissa kulutustuotteissa, kuten kuravaatteissa, kännyköiden kuorissa, jumppapalloissa tai auton penkeissä.

Hormonihäiritsijöille voi altistua jatkuvasti auki olevasta tietokoneesta tai televisiosta, sillä niiden pinnasta erittyy huoneilmaan palonestoaineita. Altistus vierasaineille voi alkaa jo sikiökaudella ja johtaa hormonitoiminnan häiriintymiseen, murrosiän aikaistumiseen ja aikuisiän lapsensaantivaikeuksiin.

Haitallisista kemikaaleista tiedetään hyvin vähän. Pienetkin määrät voivat olla vahingollisia, jos altistuminen jatkuu vuosikausia. Vaikka ftalaatit ovat EU:ssa kiellettyjä, ei mikään estä Kaukoidän maita käyttämästä niitä vientituotteissaan.

- Niissä EU:n kieltämät aineet ovat sallittuja. Valmistajat eivät välitä tai eivät ole tietoisia EU-laeista, kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén sanoo.
 

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa