Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Perimä ja mieliala voivat pahentaa kivun kokemusta

  • Karjalainen
Omat asenteet, perimä ja mielikuvat voivat vaikuttaa kivun kokemiseen.

-  Perinnölliset tekijät selittävät osan kivun kokemuksesta. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat potilaan asenteet, pelot, itsekontrolli ja mieliala, Pohjois-Karjalan keskussairaalan kipuklinikan lääkäri Marko Karvinen valottaa.

Akuutin kivun hoidossa kipulääkkeiden rooli on keskeinen, mutta pitkäkestoisen kivun hoidossa psykologisten menetelmien liittäminen hoitoon parantaa hoitotuloksia. Osalle potilaista voidaan opettaa huomion kohdistaminen pois kivusta. Mitä enemmän elämässä on mielenkiinnon kohteita ja mielihyvää tuottavia asioita, ja mitä paremmin niihin pystytään keskittymään, sitä paremmin kipu siirtyy taka-alalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Psykoterapiaa voidaan käyttää myös kipuun liittyvien oheisongelmien, kuten masennuksen hoidossa. Karvisen mukaan psykologisia hoitokeinoja kivun hallinnassa ei tule aliarvioida.

-  Masennus voi ylläpitää kipua, ja potilaan voi olla vaikea erottaa masennuksen ja ahdistuksen oireita kivusta, Karvinen linjaa.

Vaikka kivun syyt ja mekanismit eivät olisi tiedossa, potilaan kipukokemusta ei voi eikä pidä kiistää.

-  Akuutin kivun, esimerkiksi leikkauksen jälkeisen kivun, riittämätön hoito on yksi merkittävimmistä kivun kroonistumisen syistä. Hermoperäinen kipu kroonistuu helpoimmin, koska hermovaurion jäätyä pysyväksi täydellinen toipuminen ei ole enää mahdollista, hän sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa