Sunnuntai, 11.4.2021 
Minea, Verna
Kotimaa

Kaivostoiminnassa ongelmia kaikkialla - muutos olisi vain tahdosta kiinni

  • Karjalainen
Michael Kidd (vas.), Rauno Sairinen, Susanna Suomalainen ja Parwiz Noorzad ovat mukana Itä-Suomen yliopiston kaksiviikkoisella kansainvälisellä kurssilla. Torstaina he vierailivat muun muassa Kolilla. Michael Kidd (vas.), Rauno Sairinen, Susanna Suomalainen ja Parwiz Noorzad ovat mukana Itä-Suomen yliopiston kaksiviikkoisella kansainvälisellä kurssilla. Torstaina he vierailivat muun muassa Kolilla.
Tietojen salailu, paikallisten ihmisten jättäminen päätöksenteon ulkopuolelle ja ympäristövahingot.

Muun muassa nämä ovat kansainvälisesti kaivostoiminnan suurimpia ongelmia, listaavat professorit Rauno Sairinen ja Michael Kidd, väitöskirjaa ympäristöoikeudesta Itä-Suomen yliopistossa työstävä Susanna Suomalainen ja Afganistanin kaivosministeriön konsultti Parwiz Noorzad.

Kaikki neljä ovat mukana Itä-Suomen yliopiston kaksiviikkoisella, luonnonvaroja eri näkökulmista käsittelevällä kurssilla, jolle osallistuu yli 20 ympäristösopimusten neuvottelijaa eri puolilta maailmaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisesti kaivostoiminnan vaikutuspiirissä olevien ihmisten mielipiteiden ohittaminen on nelikon mielestä ongelma jotakuinkin kaikkialla, missä on kaivoksia.

Mittakaava tosin vaihtelee maittain. Siinä missä Suomessa saatetaan sivuuttaa paikallisten näkökannat tai jättää kaivostoiminnan sosiaaliset vaikutukset huonolle arvioinnille, Etelä-Afrikassa ihmisiltä voidaan viedä kysymättä heidän maansa kaivoksen tieltä.

-  Ongelmia on kaikkialla, mutta karkeasti voidaan yleistää, että kehittyvissä maissa ongelmat ovat pahempia kuin muualla, Michael Kidd summaa.

Sosiaalisesti vastuullinen ja ympäristön huomioiva kaivostoiminta ei ole asiantuntijoiden mielestä mahdotonta. Muutoksia se kuitenkin vaatii.

-  Muutokset eivät välttämättä ole edes vaikeita, mutta kyse on poliittisesta tahdosta, Susanna Suomalainen huomauttaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi