play

Lieksa pyristelee irti rasismileimasta

Lieksan lukion oppilaat keskustelevat kulttuurien kohtaamisesta.

Lieksan lukion oppilaat keskustelevat kulttuurien kohtaamisesta. Kuva: Jarno Artika

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Pohjoiskarjalainen Lieksa pyristelee irti saamastaan rasismileimasta. Kaupunginjohtaja Esko Lehdon mukaan tilanne lieksalaisten ja maahanmuuttajien välillä on rauhoittunut, eikä suurempia kahakoita ole ollut puoleentoista vuoteen.

Lieksassa asuu noin 400 maahanmuuttajaa, joista suurin osa on muuttanut kaupunkiin viimeisten neljän vuoden aikana. Lieksaan heidät on houkutellut hyvä asunto- ja koulutustarjonta. Kaupunginjohtaja toivoo, että valtiovalta olisi tukenut Lieksan murrosvuosia enemmän.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman tunnistaa lieksalaisten kritiikin.

- Kyllä se on meidän tiedossa, että kunnat kaipaisivat enemmän tukea kotouttamiseen. Stenman huomauttaa, että maahanmuuttotilanne ja palvelurakenteet vaihtelevat kunnittain, eikä ole olemassa yhtä sapluunaa, joka kävisi kaikille.

- Jaamme maahanmuuttajille tietopakettia Suomesta, jotta heillä olisi jotkut perustiedot yhteiskunnastamme heti saapuessaan.

Hallitus on myöntänyt määrärahat kotouttamisen osaamiskeskuksen perustamiseen työ- ja elinkeinoministeriön yhteyteen. Sinne palkataan noin viisi työntekijää.

- Tarkoitus on myös, että kunnat voisivat myös mentoroida toisiaan.