play

Viina virtaa Virosta ennätystahtia

Suomalaiset ostavat Virosta suuria lasteja viinaa.

Suomalaiset ostavat Virosta suuria lasteja viinaa. Kuva: Mikko Vähäniitty

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Turistien tekemät alkoholiostokset lisääntyivät Virossa viime vuonna 11 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen, ilmenee Viron tilastokeskuksen Konjunktuuriinsituutin selvityksestä. Valtaosa ostajista on suomalaisia.

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syyskuussa julkaiseman tilaston mukaan alkoholin matkustajatuonti kasvoi 11,5 prosenttia vuodessa.

Tällä viikolla hallitus puolitti kaavaillun viinaveron korotuksen, ettei matkustajatuonti riistäytyisi käsistä. Valmisteilla olevassa alkoholilakiuudistuksessa ehdotetaan tullivalvonnan lisäämistä ja isojen lastien ilmoitusvelvollisuutta.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) korostaa, ettei mikään esitetyistä keinoista ratkaise yksin ongelmaa.

- Miten me pystyisimme vaikuttamaan ihmisten asenteisiin, eli siihen, kuinka paljon alkoholin kanssa kannattaa läträtä?

Viron sosiaaliministerin Taavi Roivasin mukaan Viro on nostanut alkoholiveroa vuosittain enemmän kuin Suomi, ja aikoo jatkossakin nostaa.

Tällä hetkellä Suomen alkoholiverotus on kolmesta viiteen kertaa ankarampaa kuin Viron. Nopeaa ratkaisua viinaralliin ei ole luvassa.

- Suomen ja Viron taloustilanne on erilainen, kuten ovat myös ihmisten henkilökohtaiset tulot, markkinaliberaaliin reformipuolueeseen kuuluva Roivas sanoo.

Koneasentaja Matti Mauno ja myyjä Kati Pyöriä Kuusankoskelta ostivat Tallinnan satamasta 700 eurolla alkoholijuomia. Heidän mukaansa eurot jäisivät kotimaahan, jos Suomen alkoholiverotus olisi matalampi.