Tiistai, 14.7.2020 
Alisa, Aliisa
Kotimaa

Kekseliäät ja luovat tulevat yrityselämään

  • Karjalainen
Lotta Liljan yrityksen tarina on luettavissa lauantain Karjalaisessa. Lotta Liljan yrityksen tarina on luettavissa lauantain Karjalaisessa.
Luovuudesta kumpuava yritystoiminta on vahvasti nousussa pääkaupunkiseudulla, jossa jo yli puolet uusista yrityksistä voidaan luokitella "luovuus kompetenssina" -määreen alle.

Virkamiehet ja työmarkkinajärjestöt ovat hämmennyksissään, koska nykyajan ammatinharjoittajia ei enää voida lokeroida vanhoihin luokituksiin. Taide on apurahajärjestelmän köyhtyessä tullut entistä keskeisemmäksi osaksi yrityselämää.

Ihmiset haluavat elämyksiä. Globaali maailma vaatii sen, että joku jäsentää ja konkretisoi isoja asioita teatterin, tarinallisuuden ja graafisten kuvien sekä videoiden avulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun seudun kehittämisyhtiö JOSEKista Risto Ravattinen sanoo, etteivät luovat alat vielä isoa roolia Pohjois-Karjalan talouselämässä näyttele.

- Hiljattain järjestetyssä uusien yrittäjien illassa kymmenestä yrittäjästä kahdella oli sivutoimisena tällaista luovaa yritystoimintaa. Pohjois-Karjalassa leipä on hankittava pieninä palasina eri lähteistä, Ravattinen sanoo.

Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskuksesta yritysneuvoja Eija Lampio toteaa, että tilastoja ei todellakaan ole, koska käsityöläisyys, peliala ja tietotekniikka on vanhastaan luokiteltu eri aloiksi.

- Nyt taas verkkokauppa mahdollistaa monille käsityöläisille uudenlaisen toimintatavan. Luovilla aloilla harkitsijoita on jo paljon, mutta kynnys ryhtyä yrittäjäksi on edelleen korkealla, Lampio sanoo.

Joensuussa toimii kuitenkin jo muutamia itsensä ja muitakin työllistäviä luovia yrittäjiä: Jutta Kuure valokuvaa ja muokkaa kuvistaan printtikuvioisia sisustustuotteita, Rami Saarikorpi kuvaa panoraamoja, videoita ja tekee muutakin erikoistekniikkaa vaativaa kuvaustyötä. Kari Kola on tehnyt valotaiteesta yrityksen. Lotta Lilja puolestaan keksi vetoketjulliset päiväpeitteet ja niille hyvän valmistus- ja markkinointiketjun verkkokaupan kautta.

-  Verkkosivujen tekeminen vaati todella ison työn. Seuraavaksi sivut pitäisi kääntää englanniksi. Iso osa työpäivääni on sitä, että verkostoidun yhteisöpalvelusivuilla, etsin blogin pitäjiä ja kerron uutuustuotteestani tietokoneen ääressä, Lotta Lilja kertoo.

Lue lisää kolmannen tien kulkijoista eli luovista yrittäjistä lauantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi