Keskiviikko, 12.8.2020 
Kiira, Klaara
Matkailu

Melusaaste voi lisätä hiljaisuusmatkailun suosiota

  • Karjalainen
Tutkija Outi Ampuja on melun kanssa tekemisissä myös toisen työnsä kautta, sillä hän toimii Liikenteen turvallisuusviraston ympäristöanalyytikkona. – Jotkut ihmiset ovat meluherkempiä kuin toiset, Ampuja sanoi vieraillessaan Itä-Suomen yliopistossa pidetyssä seminaarissa. Tutkija Outi Ampuja on melun kanssa tekemisissä myös toisen työnsä kautta, sillä hän toimii Liikenteen turvallisuusviraston ympäristöanalyytikkona. – Jotkut ihmiset ovat meluherkempiä kuin toiset, Ampuja sanoi vieraillessaan Itä-Suomen yliopistossa pidetyssä seminaarissa.
Kaupungistuminen ja liikenteen lisääntyminen aiheuttavat sen, että melusaaste lisääntyy jatkuvasti. Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Outi Ampuja arvelee, että sen myötä myös hiljaisuuden arvostus lisääntyy.

Melusta väitellyt Ampuja tekee parhaillaan tutkimusta siitä, mitä hiljaisuus ihmisille merkitsee ja mistä sitä löytyy.

Tutkija kertoo yllättyneensä siitä, että hiljaisuuteen liittyvistä mielikuvista ja muistoista valtaosa on positiivisia. Enemmistölle hiljaisuus on yhtä kuin luonnon äänimaailma, jossa ei kuulu ihmistoiminnasta aiheutuvia ääniä. Joillekin myös musiikki on hiljaisuutta, toiset taas rauhoittuvat saunan kiukaan sihinässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aineiston tutkimukselleen Ampuja keräsi Suomalainen hiljaisuus -kilpailulla, jonka hän toteutti yhdessä Suomen kirjallisuuden seuran, Svenska litteratursällskapet i Finlandin, Metsähallituksen, ympäristöministeriön, Kuuloliiton ja Hiljaisuuden ystävät ry:n kanssa. Tutkimuksen on määrä valmistua ensi vuonna.

-  Toivon, että sen ansiosta ääniympäristön laadun merkityksestä kiinnostuttaisiin laajemmin ja että se herättäisi keskustelua.

Ampuja luennoi tutkimuksestaan tiistaina Itä-Suomen yliopistossa pidetyssä seminaarissa, joka oli osa paikallista Hiljaisuus ja kuuntelu matkailuosaamisen resursseina -hanketta.

Keväällä käynnistetty projekti kestää ensi vuoden loppuun, ja sen tavoitteena on kehittää hiljaisuusmatkailua Pohjois-Karjalassa. HiKuMa-hankkeessa on mukana parikymmentä yritystä maakunnan alueelta.

-  Hanke vaikuttaa hyvin kiinnostavalta. Uskon, että melusaasteen lisääntyminen voi kasvattaa hiljaisuusmatkailun suosiota, Ampuja toteaa.

Lue koko haastattelu torstain Karjalaisesta

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi