play

Suomi on huumekuriirille läpikulkumaa

Kuva: Maija Yrjölä

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Suomi on monelle huumekuriirille vain läpikulkumaa, josta matka jatkuu lentäen, laivalla tai junalla. Merkittävä osa huumeita kuljettavista kuriireista jatkaa Suomesta eteenpäin, usein Kaukoitään tai Aasiaan. Suomesta ostetaan uusi lippu, jotta todellinen matkareitti ei paljastu.

- Osa kuriireista saapuu Suomeen Virosta laivalla, mutta todelliset lähtömaat ovat Kreikka, Espanja, Saksa ja Benelux-maat, tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen sanoo. Jos kuriiri ei jatka Suomesta eteenpäin, hän vie huumelastin tilaajalle, joka myy ja jakelee huumeet Suomessa. Huumekuriirien kiinnijäämismäärät ovat Sinkkosen mukaan kasvaneet viime vuosina selvästi, mutta asiaa ei tilastoida erikseen. Sen sijaan kaikkien huumausainerikosten määrä on tullin tilastoissa yli kaksinkertaistunut vuodesta 2010 vuoteen 2012.

Kuriireja jää enemmän kiinni maahan tullessa kuin täältä poistuessa. 60-70 prosenttia huumekuriireista on ulkomaalaisia.

- Osa kuriireista rahoittaa näin omaa huumeiden käyttöään, mutta osa kuljettaa vain rahan takia. Suomalaiset kuriirit ovat usein itse huumeiden käyttäjiä, professori Philippe Lunetta oikeuslääkäriasemalta sanoo.

Kuriirit kuljettavat huumeita paitsi matkatavaroissa, myös kehonsa sisällä. Määrät ovat huomattavia: aikuisen miehen sisälle voi mahtua jopa kilo hasista, kokaiinia, amfetamiinia tai heroiinia. Myös huumaavia reseptilääkkeitä tuodaan erityisesti Virosta.