play

Ylikuumentuneet hormit polttavat satoja saunoja

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Suomessa paloi viime vuonna 137 puulämmitteistä saunaa ylikuumentuneen hormin vuoksi. Paloriski kohoaa merkittävästi, kun huonolaatuinen puukiuas yhdistetään metallivalmisteiseen kevythormiin. Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan savukaasujen lämpötila hormissa voi nousta jopa 900 asteeseen, jos saunaa lämmitetään tuntikausia. Sellaisia lämpötiloja hormien eristeet eivät Pelastusopiston tutkimusjohtajan Esa Kokin mukaan kestä.

Kokin mukaan ongelma on se, ettei EU:n standardeissa ole huomioitu suomalaista saunakulttuuria. Standardien mukaan huippulämpötila hormissa saa olla 600 astetta.

- Eurooppalaiset vaatimukset eivät koske puulämmitteisiä saunoja, vaan takkoja, joissa poltetaan muutama puu. Silloin lämpötila savuhormissa ei nouse niin kuumaksi, Kokki sanoo.

Suomi on kirjelmöinyt saunastandardin puutteista EU:lle. Rakennusneuvos Matti J. Virtanen Ympäristöministeriöstä perää säädösten tiukentamista.

- Väännämme kättä. EU:n komissio on tullut selvästi sen vaatimuksen taakse, että standardeja pitää parantaa, Virtanen toteaa.

Kaikkiaan Suomessa palaa vuosittain noin 300 saunaa.