Maanantai, 3.8.2020 
Nea, Neea, Linnea
Kotimaa

Ilmalämpöpumppu on taloudellisin lauhalla säällä

  • Karjalainen
Minna ja Jarkko Kaakkunen käyttävät kotonaan ilmalämpöpumppua. Minna ja Jarkko Kaakkunen käyttävät kotonaan ilmalämpöpumppua.
Ilmalämpöpumpun käyttö lämmönlähteenä voi näkyä leudon alkutalven sähkölaskuissa. Pohjois-Karjalan energianeuvonnassa työskentelevän metsäneuvojan Juha Tuonosen mukaan ilmalämpöpumpun käyttö ainoana lämmönlähteenä on riippuvainen siitä, kuinka lämmitettävä rakennus on suunniteltu.

Säästöä syntyy, kun lämpö jakautuu säteittäin. Jos kyseessä on rakennus, jossa on useita pieniä huoneita, kannattaa lämmönlähteenä käyttää myös jotain muuta.

Ilmalämpöpumppuja on käytössä noin puoli miljoonaa kappaletta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Niitä myydään noin 50  000 kappaleen vuosivauhtia, Jussi Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan kasvualalla on ensimmäistä kertaa sen historiassa menossa tasainen vaihe. Tähän saakka vuotuinen kasvu on ollut noin 20-30 prosentin luokkaa.

-  20-30 vuotta sitten kyseessä oli ala, jonka kasvu oli melkein nollassa. Nyt tuotteita myydään viime vuosien volyymeilla, Jussi Hirvonen huomauttaa.

Ilmalämpöpumppu toimii sitä tehokkaammin, mitä pienempi lämpötilaero sisä- ja ulkoilman välillä on.

Metsäneuvoja Juha Tuonosen kokemusten mukaan viilennyskäyttö ei kuitenkaan ratkaisevasti kasvata sähkölaskua.

-  Ilmalämpöpumpun käyttö on energiataloudellisinta silloin, kun ulkoilman lämpötila vaihtelee kymmenen pakkasasteen ja kymmenen lämpöasteen välillä, hän selvittää.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi