Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Kotimaa

Ruoto mutkalla - ongelmana selkäranka?

  • Karjalainen
Ovatko olkapääsi eri korkeudella tai pullottavatko toisen puolen kylkiluusi? Ruumiin epäsymmetrisyys voi viestiä siitä, että selkärankasi ei ole suora. Rangan vinoutumaa kutsutaan skolioosiksi.

-  Ensisijaisesti se tarkoittaa sitä, että selkäranka taipuu sivusuunnassa, mutta yleensä skolioosiin liittyy myös kiertovirhe, tarkentaa ortopedian erikoislääkäri, professori Dietrich Schlenzka Sairaala Ortonista.

Skolioosi on yleisnimitys eri syistä aiheutuville rangan virheasennoille, mutta yleisin sairauden muoto on itsesyntyinen eli idiopaattinen skolioosi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kouluterveydenhuollon ansiosta itsesyntyinen skolioosi havaitaan Suomessa yleensä hyvissä ajoin, mutta jos rangan vinouma on hyvin lievä, se ei näy päällepäin. Usein lievä skolioosi jääkin huomaamatta, sillä sairaus ei aiheuta kipua.

Jos röntgenissä todetaan rangan taipuvan yli 25 astetta eikä pituuskasvu ole vielä pysähtynyt, hoitona käytetään tukiliivejä. Suoraksi rankaa ei liiveillä saa, mutta niillä voi estää mutkan pahenemisen.

Schlenzka painottaa, että hoito vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä tukiliivejä on käytettävä 23 tuntia vuorokaudessa pituuskasvun pysähtymiseen asti.

-  Jos skolioosi havaitaan 11-vuotiaana ja pituuskasvu jatkuu 14-vuotiaaksi, korsettia on käytettävä kolme vuotta. Muuten ranka lähtee taipumaan uudestaan mutkalle.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi