Maanantai, 3.8.2020 
Nea, Neea, Linnea
Kotimaa

Maailmanennätyshankkeessa kriittiset hetket

  • Karjalainen
Juuassa on rakenteilla maailman suurin, läpimitaltaan kolmekymmentä metriä ja kymmenen metriä korkea jääkupoli. Rakennustyöt ovat edenneet viime päivinä rivakasti. Sunnuntaina valmistui läpimitaltaan 11 metriä oleva pienempi kupoli.

Kyseessä on hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston tutkimushanke, jossa ensimmäistä kertaa testataan vahvistetun jään eli pykriitin käyttöä rakentamisessa. Suuri ennätyskupoli pyritään saamaan valmiiksi ensi lauantaihin mennessä, jolloin pidetään kupolin avajaistapahtuma.

Jääkupolin rakentaminen vauhdittui viime perjantaina, jolloin sää alkoi kylmetä Juuassa. Pakkanen mahdollisti sekä lumenteon lumitykillä että kupolin jäädytystyöt. Sekä pientä testikupolia että ennätyskupolia tehtiin samanaikaisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sunnuntaina saavutettiin välietappi, kun pieni kupoli valmistui.

-  Se osoitti, että pykriittiä on mahdollista ruiskuttaa ja tehdä samalla tekniikalla myös isompia kupoleja, sanoo hanketta vetävä apulaisprofessori Arno Pronk.

Perjantaina selviää, pystytäänkö lauantain avajaistapahtuma pitämään suuren kupolin sisällä vai ei. Muutoin tapahtuma järjestetään sen ulkopuolella olevalla alueella. Kireä aikataulu johtuu siitä, että rakentajien paluulennot Hollantiin ovat sunnuntaina.

Ohjelmallinen avajaistapahtuma alkaa lauantaina puolilta päivin. Kunniavieraana tilaisuudessa on Hollannin Suomen suurlähettiläs Henk Swarttouw.

Jääkupoli rakennetaan kerrostekniikalla, jossa apuna käytetään ilmapalloa muottina. Sen päälle lingotaan ohut kerros lunta ja sen päälle pykriittiä, sahanpuru-vesiseosta, joka imeytyy lumeen. Kerroksen jäädyttyä prosessia toistetaan niin kauan, että seinä on tarpeeksi paksu.

Suuren kupolin ympärille tehdään seinät pykriitistä 4 metrin korkeudelle asti. Sen yläpuolinen osa on puhdasta jäätä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi