Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Räsäsen lakiesitykselle tyrmäys - "Suomi on edelläkävijä"

  • Karjalainen
Suomen Pakolaisapu tyrmää Päivi Räsäsen (kd.) lakiesityksen, joka käytännössä pakottaa kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita vapaaehtoiseen paluuseen.

Nykyisen lainsäädännön mukaan kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija saa Suomesta tilapäisen oleskeluluvan, jos häntä ei voida palauttaa omaan kotimaahansa.

-  Nykyinen käytäntö on hyvä, ja Suomi on tässä edelläkävijä muihin EU-maihin verrattuna, sanoo Suomen Pakolaisavun hallituksen puheenjohtaja Maija Perho.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esitys virallistaisi osaksi lainsäädäntöä niin sanotun limbotilan, jossa hakija ei ole saanut Suomesta oleskelulupaa, mutta ei syystä tai toisesta voi palata kotimaahansakaan.

Monet valtiot eivät suostu vastaanottamaan henkilöitä, jotka ovat jättäneet kotimaansa hakeakseen turvaa länsimaista. Vaikka paluun järjestäminen onnistuisikin, palaaja ei välttämättä olisikaan kotimaassa turvassa eikä saisi siellä asianmukaista suojelua.

Lakiesityksen keskeinen ongelma on Suomen Pakolaisavun mielestä se, että se olettaa alkuperäisen kielteisen päätöksen olevan aina oikea ja oikeudenmukainen.

-  Siinä myös toistuu näkemys, jonka mukaan hakija voisi aina itse palata, jos vain haluaisi. Tosiasiassa hakijan saattaa kuitenkin olla mahdotonta palata kotimaahansa oman turvallisuutensa vuoksi, tiedotteessa perustellaan.

-  Lakimuutos käytännössä pakottaisi kielteisen päätöksen saaneet henkilöt turvautumaan vapaaehtoiseen paluuseen tai menemään maan alle. Näin se tosiasiassa loisi paperittomuutta, Perho sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi