Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Metsässä ei pakkanen haittaa - "maalaisjärkeä saa käyttää"

  • Karjalainen
Joensuun kaupungin metsuri Ville Sivonen, 55, ei 15 asteen pakkasessa sovittele pipoa kypäränsä alle.

- Eihän sitä vielä näillä keleillä tarvita, hän myhäilee.

Hän ja kollegansa Risto Hiltunen, 55, kävelevät ruokatauolta työmaalleen Repokallion kuusikossa. Siellä odottaa eri-ikäisrakenteisen metsän hoitoharvennus. Kyse on pienestä aukosta keskellä ulkoilumetsikköä. Isoja kuusivanhuksia on kaadettu, osa kuitupuuksi, osa tukeiksi. Työtä kaksikko jatkaa siten, että silmämääräisesti he valitsevat kaadettavat puut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moottorisahoissa on lämpiävät kahvat, mikä suojaa käsiä. Varusteisiinsa miehet ovat tyytyväisiä: ne ovat kehittyneet entistä notkeammiksi, eikä turvakengissä jalkojakaan palella.

- Metsurin työssä parasta on itsenäisyys. Vaihteleviin sääoloihin olen hyvin tottunut, kertoo vuodesta 1981 metsurina työskennellyt Hiltunen.

Mainittavia vaivoja miehet eivät ole jatkuvasta ulkotyöskentelystä saaneet. Molemmat viihtyvät ulkona myös vapaalla. Kuntoaan he pitävät yllä lenkkeilemällä useita kertoja viikossa ja pelaamalla työpaikan porukalla sulkapalloa.

- Pakko sitä on kuntoilla, ei tätä varmaan muuten jaksaisi, Ville Sivonen sanoo.

Paleltumisvammoilta he ovat säästyneet, vaikkei pakkasrajoja alalla tunneta.

- Saahan työssä maalaisjärkeä käyttää. Pahimpina 25-30 asteen pakkaspäivinä voimme tehdä huoltotöitä varastolla. Joskus myös tehdään huoltoja aamuisin ja tullaan metsään, kun lämpötila hieman nousee, Hiltunen kertoo.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa