Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Kotimaa

Oli handsfree tai ei - kännykkä nelinkertaistaa riskin joutua onnettomuuteen

  • Karjalainen
Matkapuhelimen käytöstä on tulossa yhä suurempi riski liikenteessä. Maailman terveysjärjestön WHO:n raportin mukaan puhelimeen puhuminen ajaessa nelinkertaistaa onnettomuusriskin. Sillä ei ole juuri merkitystä, pidetäänkö puhelinta korvalla vai käytetäänkö handsfree-laitteistoa.

-  Suurin ongelma puhuttaessa puhelimeen ajon aikana on sen tuoma tietokuorma. Vaikka on muodikasta puhua multitaskingista, ihminen ei pysty kunnolla tekemään kahta asiaa samaan aikaan, suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta sanoo.

Suomessa puhelimen pitäminen kädessä on ajaessa kiellettyä, mutta handsfree-laitteiston käyttäminen sallitaan. Noin 30 maassa myös handsfreet on kielletty.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen ei kieltäisi handsfree-laitteita. Myöskään liikenneneuvos Kimmo Kiiski ei kiristäisi mobiililaitteiden käyttöä. Kiiski kiinnittäisi tieliikennelainsäädäntöä uudistettaessa huomiota siihen, että autot ovat kehittymässä automaattisemmiksi.

-  Pian meillä on kokonaan itsestään ajavia autoja. Kansainvälinen Wienin tieliikennesopimus edellyttää autoon vastuullisen kuljettajan. Voiko tietokone olla kuljettaja? Kysymykset pitää ottaa huomioon lakia uudistettaessa, Kiiski miettii.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi