Perjantai, 6.12.2019 
Niilo, Niko
Kotimaa

Maanviljelijät uupuneita työhönsä - "eivät pysty vaikuttamaan tilansa menestykseen"

  • Karjalainen
Monet maatalousyrittäjät ovat uupuneempia ja vähemmän tyytyväisiä työhönsä kuin muut pienyrittäjät maaseudulla. Vaikeudet vastata yrittäjyyden vaatimuksiin aiheuttavat maatalousyrittäjille pahoinvointia työssä.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n, Helsingin yliopiston, TTS Työtehoseuran ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamassa Muuttuva ja menestyvä monialainen tila 2000-2013 -hankkeessa havaittiin, että tavanomaista alkutuotantoa harjoittavat maatalousyrittäjät ovat uupuneempia ja vähemmän tyytyväisiä työhönsä kuin muut maaseudun pienyrittäjät. He ovat myös uupuneempia kuin Suomen työikäinen väestö keskimäärin.

-  Maatalousyrittäjien heikko työhyvinvointi voidaan liittää merkittävältä osin nimenomaan yrittäjämäisyyden vaatimukseen ja vaikeuksiin siihen vastaamisessa, tarkentaa dosentti Kari Mikko Vesala Helsingin yliopistosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maatalousyrittäjien täytyy viljellä ja tuottaa tuotteitaan säiden armoilla sekä osata toimia erilaisten säädösten mukaisesti. Lisäksi heihin kohdistuu suuri yrittäjämäisyyden odotus.

-  Monet viljelijät kokevat, että he eivät pysty juuri vaikuttamaan oman tilansa menestymiseen. Tilan asiakkaana saattaa olla vain yksi iso yritys, joka sanelee tuotteiden hinnat ja muut ehdot, pohtii hanketta johtanut erikoistutkija Leena Rantamäki-Lahtinen MTT:stä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa