Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Kotimaa

Sampo Terho: Ei yhteistyötä äärioikeiston kanssa

  • Karjalainen

Tuoreimpien Euroopan-laajuisten ennusteiden mukaan oikeistopopulistit ovat saamassa vyörymävoiton tulevissa eurovaaleissa. Uudessa parlamentissa nykyisille EU-kriittisille ryhmille on odotettavissa yhteensä lähes viidennes paikoista.

Mielipidetiedusteluja ympäri Eurooppaa koostavan VoteWatch-järjestön tuoreimmassa ennusteessa myös perussuomalaiset olisivat saamassa toisen paikan europarlamenttiin. Puolueen nykyinen euroedustaja Sampo Terho vakuuttaa, että perussuomalaiset pysyy erossa mahdollisesta uudesta äärioikeistoryhmästä, joka on syntymässä Ranskan Marine le Penin ja Hollannin Geert Wildersin johdolla.

- Se on ollut minun ja puheenjohtajan keskusteluissa päivänselvää. Äärioikeistoryhmä olisi selvä taka-askel sen lisäksi, että mukana tulisi kaikenlaisia maineriskejä, Terho sanoo.

Nykyisessä EU-parlamentissa laitaoikeisto jakaantuu kansalliskonservatiiviseen ECR-ryhmään, sitä asteen EU-kriittisempään EFD:hen sekä sekalaiseen joukkoon sitoutumattomia äärioikeistolaisia. EFD:hen kuuluva Sampo Terho toivoo, että uudessa parlamentissa nykyisten ECR:n ja EFD:n voimat yhdistyisivät vaikutusvaltaiseksi koalitioksi.

Odotetusta eurojytkystä huolimatta parlamentin ylivoimainen enemmistö koostuisi yhä EU-myönteisistä ryhmistä. Tutkijoiden mukaan oikeistovyörystä ei todennäköisesti seuraisi suurta muutosta käytännön EU-politiikkaan.

- Voi hyvin käydä niin, että nationalistiset ja populistiset puolueet saavat merkittävästi lisää ääniä mutta heidän vaikutusvaltansa ei kasva yhtään Euroopan parlamentissa, Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio arvioi.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi