Tiistai, 28.1.2020 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Kotimaa

Eniten koulutetuilla muita vähemmän kuumia aaltoja

  • Karjalainen
Kauhea hikoilukohtaus voi kestää muutaman sekunnin tai puoli tuntia. Istu siinä sitten palaverissa, kun takana on valvottu yö eikä päässä kulje ainuttakaan järkevää ajatusta.

Hikoilu, kuumat aallot ja unettomuus vaivaavat lähes kaikkia vaihdevuosi-ikäisiä naisia.

Kuumien aaltojen syntymekanismia ei tunneta, mutta laukaisijana on estrogeenin määrän vähentyminen. Väestön ikääntyminen ei ole vaikuttanut vaihdevuosien alkamisikään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Jo sata vuotta sitten naisten munasarjojen toiminta alkoi hiipua keskimäärin 50 vuoden iässä, HYKSin Naistenklinikan ylilääkäri, professori Aila Tiitinen toteaa.

Jos olo tuntuu tukalalta, voi oireita helpottaa hormonikorvaushoidolla.

Hormonikorvaushoidon käyttöajat ovat pääsääntöisesti lyhentyneet, ei lääkkeiden käytön määrästä ole tarkkoja tilastoja. Tiitisen mukaan asiaa selittää se, että korvattavien lääkeaineiden käyttö on vähentynyt eivätkä kaikki käytettävät lääkkeet näy tilastoissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Naisen terveys keski-iässä (Terveys 2000) -tutkimus kuitenkin osoittaa, että vaihdevuosilääkkeiden käyttö on vähentynyt eikä koulutustausta näy enää juurikaan lääkkeiden käytössä.

Se, missä koulutustausta näkyy, on kuumien aaltojen kokemisessa. Eniten koulutetuilla on puolet vähemmän kuumia aaltoja kuin muilla.

Myös lääkkeiden annostukset ovat muuttuneet. Kun tablettiannos oli 1990-luvulla kaksi milligrammaa, se on nykyään puolet pienempi.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa