Lauantai, 4.7.2020 
Ulla, Ulpu
Kotimaa

Lapsilisiä ulkomaille lähes viisi miljonaa euroa - valtaosa ulkosuomalaisille

  • Karjalainen
Kela maksoi ulkomailla asuville viime vuonna lapsilisiä yhteensä noin 4,8 miljoonaa euroa, josta peräti 3,6 miljoonaa suomalaisille.

Ulkomaille maksettujen lapsilisien todellienn määrä saattaa olla tilastoja suurempi, sillä osa ulkomaille maksetuista lapsilisistä voi tilastoitua Suomeen maksettujen lisien joukkoon.

-  Usein esimerkiksi virolaisella, joka on tullut Suomeen töihin, on postiosoite Suomessa. Lapsilisätilastoissa hän tilastoituu Suomessa asuvaksi, vaikka lapsi saattaakin asua ulkomailla. Eli emme pysty täysin kartoittamaan ulkomaille maksettujen lapsilisien määrää, suunnittelija Siru Keskinen Kelasta selventää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa asuville maksettiin viime vuonna lapsilisiä yhteensä lähes 1,5 miljardia euroa. Potista suomalaisille maksettujen tukien osuus oli hieman yli 1,4 miljardia. Suomessa asuvien muiden maiden kansalaisille maksettujen lapsilisien osuus oli alle 80 miljoonaa.

Suomen sosiaaliturvan piirissä oleminen edellyttää pääsääntöisesti asumista tai työskentelyä maassa.

Perhe-etuuksien saamiseksi riittää, että yksi perheenjäsen asuu tai työskentelee Suomessa. Tämän vuoksi esimerkiksi lapsilisiä voidaan maksaa myös ulkomailla asuvista lapsista, jos vaikkapa virolainen tai ruotsalainen käy töissä Suomen puolella.

Edellytyksenä ei ole, että perhe asuisi esimerkiksi EU-alueella, vaan etuuksia voidaan maksaa minne tahansa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi