Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Kotimaa

Uraanietsinnöissä ökyrikkaaksi kuvattu kultalöytö

  • Karjalainen
Valtioneuvosto ratkaisee kesällä kantansa Fennovoiman lupahakemukseen Pyhäjoen ydinvoimalasta. Valtioneuvosto päättää myös Sotkamon Talvivaaran nikkelikaivoksen uraanin talteenottoluvasta, uutisoi Savon Sanomat.

Takavuosien etsintäkuume on laskenut Suomessa, mutta tulevaisuudessa uraanin hinta todennäköisesti taas nousee. Venäjän mediassa Suomea on kuvattu jopa EU:n uraaniaitaksi, koska Euroopassa on vähän esiintymiä.

Mineraalirekisteri paljastaa, että nyt vain kanadalaisten omistama Mawson Oy hakee malminetsintälupaa myös uraanille. Se otaksuu, että Ylitornion ja Rovaniemen rajalla esiintyy kullan, kuparin, hopean ja koboltin lisäksi uraania. Yhtiö kehuu löytäneensä Rompaksesta uraania ja kultaa, kultaa jopa 3,5 kiloa tonnissa. Jo aiemmin myönnetylle valtausalueelle tehty jatkoaikahakemus odottaa käsittelyä. Aiemmin ranskalainen Areva etsi sieltä uraania.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Geologian tutkimuskeskuksen geologi Esa Pohjolainen selvittää, että Suomen kallioperässä on uraania, mutta kaupallisesti hyödynnettävissä olevia esiintymiä ei tunneta.

Hän arvioi, että uraanin hintatason voimakasta nousua maailmalla hillitsee tuotantokyvyn kasvu, jonka vuoksi uraanin tarjonnan odotetaan tyydyttävän kysynnän lähivuosina.

-  Myönteiset merkit ydinenergian lisärakentamisesta maailmalla tukevat uraanin hintojen nousua pidemmällä tähtäimellä, Pohjolainen kertoo.

Asiasta kertoi Savon Sanomat.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi